Inhoud

Online een computer of laptop kopen

Eencomputer kopen onlinekan aanzienlijk goedkoper zijn dan in de winkel. Er zijn talloze Nederlandse online computerwinkels waar je online een computer kan kopen en de mogelijkheden van eencomputer kopen onlinedoen niet meer onder voor die van een 'echte' winkel. Je kunt online je eigen computer samenstellen, losse onderdelen kopen, een standaard systeem van de online computerwinkel kopen of, als de winkel als reseller optreedt, kun je ook computers van bijvoorbeeld HP en Dell kopen.

Een nadeel van online een computer kopen kan zijn dat je soms niet zo goed weet van wie je nu eigenlijk een computer koopt en hoe betrouwbaar de winkel waarbij je koopt is. Daarom een aantal tips voor als je van plan bent een computer te kopen in een webwinkel.

Voorwaarden

Lees voordat je een computer gaat kopen de voorwaarden van de betreffende online winkel. Zeker als je een groot en duur apparaat als een computer online gaat kopen is het handig om te weten wie er bijvoorbeeld de verzendkosten betaalt als de computer ter reparatie terug moet, of hoe lang en onder welke voorwaarden er garantie geldt. Bovendien staan er in de voorwaarden (als het goed is) de regelingen omtrent schade en de vergoeding daarvan.

Vervangend artikel

Sommige online computerwinkels verkopen als een bepaald artikel niet meer voorradig is een vergelijkbaar onderdeel. Dit staat meestal aangegeven in het bestelformulier, als medeling of als optie. Geef duidelijk aan dat je geen vergelijkbare onderdelen wil hebben, maar echt wat je besteld hebt als je hier de voorkeur aan geeft.

Ondersteuning

Kleinere online computerwinkels zijn niet altijd even goed bereikbaar voor ondersteuning en vragen als normale winkels. Bij de zulke winkels gaat het contact soms alleen per email, omdat de uitbater van de online computerwinkel dit niet full-time doet. Zeker een beginnende gebruiker kan er om deze reden voor kiezen om een computer bij wat grotere en eventueel duurdere online winkels te kopen die garant staat voor goede (telefonische) ondersteuning.

Als je als gebruiker behoefte hebt aan veel ondersteuning kan een systeem van een grote vendor als HP, NEC of Dell uitkomst bieden. Bij zulke computers kun je vaak extra garantie en service kopen. Zo biedt HP tegen korting een garantie-uitbreiding aan (warranty extension) en een repareer en terugbreng (repair and return) service. Dit zijn services die online winkels niet altijd leveren.

Betaling en levering

Het betalen van een computer die je online gaat kopen kan op 3 manieren: vooruit betalen, rembourszending of met een credit card. Als je niet zeker weet of een bedrijf betrouwbaar is met zijn levering kies dan voor een rembourszending, zodat je de spullen in huis hebt en kan checken voordat je betaalt. Het gebeurt gelukkig niet zo vaak meer dat aankopen niet geleverd worden, desalniettemin zijn mensen vaak huiverig voor het online kopen van computers en dat is niet geheel onterecht.

Bekijk de online computerwinkel bij de KVK

Bij de KVK kun je terecht voor bedrijfsinformatie van een bepaalde online winkels.

Zoek ervaringen van anderen

Op internet zijn diverse sites te vinden met ervaringen van mensen die hun computer kopen bij online shops. Onder ander de shop survey vind je diverse sites waar je computers kan kopen online en vergelijken.