Inhoud

Geheugenkaarten

Digitale camera's gebruikengeheugenkaartenom foto's op te slaan, ofwel 'Flash geheugen'. Het is een zogeheten solid state (vaste) opslagvorm, wat wil zeggen dat er geen mechanische onderdelen in zitten. Alles is elektronisch. Je komtgeheugenkaartentegen in digitale camera's, in computers (bios), in laptops en bij spelcomputers. Geheugenkaarten hebben een aantal eigenschappen die goed van pas komen in digitale camera's.

  • Geheugenkaarten zijn klein, zodat ze in kleine digitale camera's passen
  • Je kunt er snel data opzetten en afhalen

Er bestaan verschillende types geheugenkaarten van verschillende fabrikanten. De verschillende geheugenkaarten zijn niet uitwisselbaar, dus met de keuze van de digitale camera maak je gelijk een keuze voor het type geheugenkaart dat je gebruikt.

SD en MMC geheugenkaarten

Secure Digital, of wel SD geheugen is momenteel (juli 2005) de populairste geheugenkaart voor digitale camera's. SD geheugenkaarten en MMC (MultiMedia Card) geheugenkaarten lijken van de buitenkant veel op elkaar. Ze gebruiken echter andere technologie. Sommige camera's kunnen desondanks met beide omgaan. Check welke kaarten ondersteund worden voordat je tot aankoop overgaat. SD en MMC geheugenkaarten zijn klein en ze gebruiken weinig stroom. Dit maakt ze uitermate geschikt voor gebruik in digitale camera's.

SD geheugen is in eerste instantie ontwikkeld om muziek beveiligd op te slaan om kopieƫren te voorkomen (wat overigens erg makkelijk te omzeilen bleek). Sindsdien is SD geheugen uitgegroeid tot het populairste geheugen voor digitale camera's.

<table width='360' border='0'> <tr valign='top'> <td valign='bottom'>SD</td> <td>MMC</td> </tr> <tr valign='top'> <td width='150' height='33' align='center'><span class='style1'>SD geheugenkaart</span></td> <td width='200' align='center'><span class='style1'>MMC geheugenkaart </span></td> </tr> </table>

Compact Flash geheugenkaarten

Compact Flash geheugenkaarten bestaan in twee types. Compact Flash Type I en Compact Flash Type II. Digitale camera's met een slot (ingang) voor Type I geheugenkaarten kunnen geen Type II geheugenkaarten gebruiken. Camera's met een Type II slot kunnen zowel type I als type II gebruiken. Compact Flash geheugenkaarten zijn tot maar liefst 8 Gigabyte verkrijgbaar. Compact Flash geheugenkaarten met een opslagcapaciteit van meer dan 2 Gb gebruiken het FAT32 filesysteem. Dit slaat op de manier hoe bestanden georganiseerd zijn op het opslagmedium. FAT32 is een veelgebruikte indeling voor harddisks. Als je een CF geheugenkaart van meer dan 2 Gb wil gebruiken moet je camera overweg kunnen met het FAT32 filesysteem.

CompactCompact Flash geheugenkaart

Memory Stick geheugenkaarten

Memory Stick geheugen is ontwikkeld door Sony. Het wordt dan ook voornamelijk in Sony producten gebruikt, maar tegenwoordig zijn er meer fabrikanten die Sony's Memory stick geheugen gebruiken. Ook van Memory Stick geheugenkaarten bestaan verschillende varianten.

  • Het klassieke Memory Stick geheugen van Sony waren kleine lichtpaarse geheugenkaartjes met een maximale opslagcapacitiet tot 128Mb.
  • Memory Stick Pro werd ontwikkeld in samenwerking met SanDisk. De snelheid van de Pro versie is maximaal 15 Mbps, dat is bijna 2Mb per seconde. De maximale opslagcapacitiet is 2 Gigabyte.
  • Memory Stick Pro High Speed voorziet in een maximale snelheid van 80 Mbps (10 Mb per seconde). De maximale opslagcapaciteit is 2 Gigabyte.
  • Memory Stick Duo is een geheugenkaart met de halve lengte van conventionele Memory Stick geheugenkaarten. Deze minikaarten worden gebruikt in zeer compacte camera's van Sony. Voor het uitlezen van deze MS Duo geheugenkaarten met een kaartlezer heb je een adapter nodig. De adapter zorgt ervoor dat het kleine Duo kaartje even groot wordt als een conventionele Memory Stick geheugenkaart.
  • Memory Stick Pro Duo is een verbeterde versie van de gewone Duo versie hierboven. De Pro Duo versie heeft meer opslagruimte en een hogere snelheid.
<table width='549' border='0'> <tr> <td width='287'>Memory</td> <td width='252'>Memory</td> </tr> <tr> <td>Het originele Memory Stick geheugen</td> <td>Memory Stick Pro </td> </tr> <tr> <td> </td> <td> </td> </tr> <tr> <td>Memory</td> <td><img</td> </tr> <tr> <td>Memory Stick Pro Duo High Speed</td> <td>Adapter voor MS Duo geheugenkaarten</td> </tr> </table>

xD Picture Card geheugenkaarten

Olympus en Fuji Film hebben samen de relatief nieuwe xD geheugenkaart ontwikkeld. Deze kaart vind je dan ook logischerwijs in digitale camera's van deze fabrikanten. De xD geheugenkaart is klein (de grootte van een 5 eurocent stuk) en op de grootste xD geheugenkaarten past maar liefst 8 Gigabyte data. Dankzij de beschikbaarheid van diverse adapters kan xD geheigen ook gebruikt worden in camera's die van een ander type geheugenkaart gebruik maken.

<table width='200' border='0'> <tr> <td><img</td> <td><img</td> </tr> <tr> <td>xD geheugenkaarten</td> <td>xD --> CompactFlash adapter</td> </tr> </table>

Kaartlezers

Kaartlezers voor digitale camera's bestaan er in vele soorten, maten en prijzen. Elk type geheugenkaart heeft zijn eigen kaartlezer. Kaartlezers zijn apparaten die je op de computer aansluit via een USB kabel. Je kunt in een kaartlezer soms meerdere soorten geheugenkaarten kwijt. Hieronder staat een afbeelding van de USB2.0 CardReaderWriter van Hama. Het apparaat slikt een hoop soorten geheugenkaarten. In elk geval alle bovengenoemde types en hun varianten.

<table width='563' border='0'> <tr> <td width='308'>Hama</td> <td width='245'>Hama</td> </tr> <tr> <td>Hama multi-kaartlezer vooraanzicht</td> <td>Hama multi-kaartlezer bovenaanzicht</td> </tr> </table>

Een kaartlezer is niet altijd noodzakelijk, omdat je veel camera's tegenwoordig direct via USB of firewire (IEEE 1394) op de computer kunt aansluiten. Via speciale software kunnen de foto's dan direct opgehaald worden, terwijl de geheugenkaart nog in de camera zit. Veel digitale camera's verschijnen ook als extra harde schijf in Windows als je ze aansluit op de computer.