Inhoud

Uitleg en kooptips over digitale camera's

Digitale camera'szijn zonder twijfel een van de populairste digitale doorbraken van de afgelopen jaren. Dedigitale cameraheeft al een groot deel van de fotografiemarkt overgenomen van de tradtitionele camera en deze trend zet door. Of de digitale camera ooit de hele markt van de traditionele camera zal overnemen is niet zeker. Sommige fotografen geven nog altijd de voorkeur aan hun teergeliefde spiegelreflexcamera met filmrolletje.

Het belangrijkste en vrij voor de hand liggende verschil tussendigitale camera'sen een traditionele camera is de manier waarop de foto's opgeslagen worden. Een traditionele camera gebruikt hiervoor een filmrolletje waarop chemicaliën zijn aangebracht. Als je op de ontspanknop van de camera drukt gaat de sluiter open en worden de chemicaliën, zilverbromide of zilverchloride, kort belicht. De chemicaliën veranderen van staat onder invloed van licht. Zo kunnen beelden worden opgeslagen op een filmrolletje.

Eendigitale camerawerkt met elecktronika in plaats van chemicaliën. Doordat foto's in een digitale camera direct digitaal (in een patroon van 1-en en 0-en) worden opgeslagen zijn ze leesbaar voor een computer. Je kunt ze daarom direct overzetten naar je computer en ze bewerken of versturen naar vrienden via e-mail. Wil je dit met een 'normale' camera doen, dan moet je eerst het rolletje laten ontwikkelen en afdrukken en vervolgens zul je met een scanner aan de slag moeten om je foto's digitaal in de computer te krijgen. Dit verschil maakt de digitale camera erg aantrekkelijk voor zowel consumenten als professionele fotografen. Digitale camera's schelen tijd en geld. In enkele minuten heb je je foto's op de pc en dat zonder de terugkomende kosten van ontwikkelen. Ookdigitale foto's afdrukkenis tegenwoordig mogelijk bij speciale afdrukservices.

Het aanbod aan digitale camera's in erg groot. Welke digitale camera geschikt is zal afhangen van de kwaliteit die je zoekt, het soort foto's dat je wil gaan maken en de eigenschappen die de digitale camera daarvoor moet hebben. Dit artikel dient als een introductie in de moderne digitale 'cameralogie'. Ik ga in op sensoren in digitale camera's, resolutie, geheugenkaarten voor digitale camera's, digitale en optische zoom, cameratypes, lenzen en een aantal aandachtspunten voor als je een digitale camera wil kopen.