Inhoud

Kooptips

Zoals je op de vorige pagina hebt kunnen lezen zijn digitale camera's (evenals film camera's) op te delen in grofweg twee types: compact camera's en spiegelrefelexcamera's. De digitale spiegelreflexcamera is er voor de serieuze hobbyist en de professional, terwijl de populairdere compact camera's over het algemeen voor 'normaal' gebruik bestemd zijn. Dit wil overigens niet zeggen dat een spiegelreflexcamera altijd een betere keuze is. Het ligt er maar net aan wat je met je camera wil doen, welke mogelijkheden je zoekt, wat je wil betalen en hoeveel tijd je wil inversteren in het verbeteren van je fotografiekunsten. De keuze tussen een compact camera of een digitale spiegelreflex is aan jou. Hieronder vind je enkele algemene aandachtspunten voor als je een digitale camera gaat kopen.

De sensor

De meeste camera's zijn tegenwoordig uitgerust met een CCD sensor. Deze zijn - op dit moment - kwalitatief beter dan CMOS sensoren.

Zoom

Zoomen is het vergroten of 'dichterbij halen' van een beeld. Bij digitale camera's heb je twee soorten zoom, optische zoom en digitale zoom. Optische zoom ken je waarschijnlijk al van normale film camera's. Een zoomlens bestaat uit verschillende glazen onderdelen die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Hun onderlinge positie bepaalt hoe ver er in- of uitgezoomd is. Digitale zoom daarentegen is simpelweg het digitaal vergroten van een onderdeel van het plaatje. Het grote verschil zit hem in de resolutie. Bij optische zoom zorgt de lens voor het vergrootte beeld en dat beeld beslaat de hele oppervlakte van de sensor. De gezoomde foto heeft dus de maximale resolutie (detail). Bij digitale zoom wordt in feite een normale foto gemaakt en het deel waarop je inzoomde wordt daaruit gelicht. Slechts een deel van de sensor wordt dus benut voor het ingezoomde beeld. dit is precies hetzelfde als zelf een selectie uit de foto knippen met een fotobewerkingsprogramma. De resolutie van een digitaal ingezoomde foto is dus aanzienlijk kleiner (hoe verder je inzoomt hoe kleiner) dan bij optische zoom. De lagere resolutie van digitaal ingezoomde foto's betekent dat ze minder detail hebben. Ga je een digitale camera kopen kijk dan vooral naar de ├ęchte, ofwel de optische zoom.

Resolutie

Voor normale fotografie is een maximale resolutie van 5 megapixels ruim voldoende. De meeste mensen hebben eigenlijk zelden meer dan 3 megapixels nodig. Ga je serieus aan de slag en wil je je foto's op groot formaat en hoge kwaliteit kunnen afdrukken dan ligt een (spiegelreflex?) camera met een hogere resolutie meer voor de hand.

Afmetingen en gewicht

Het ligt voor de hand dat een compact camera prettiger is om mee te reizen dan een digitale spiegelreflexcamera met alle accesoires. De lichtste camera's zijn echter mechanisch niet altijd de meest betrouwbare. Een ietjes minder compacte camera met een stevige behuizing en robuuste mechaniek vind ik persoonlijk te preferen boven een minicamera ter grootte van een bankpasje.

Stroomvoorziening

De stroom voor een digitale camera wordt geleverd door batterijen of door een accu. Camera's met een accu (of een set ingebouwde oplaadbare batterijen) kun je opladen in een oplaadstation. Dat is gemakkelijk, omdat je dan zelf niet met batterijen aan de slag hoeft. Digitale camera's gebruiken redelijk wat energie, waardoor de levensduur van een normale set batterijen vaak kort is. Check voordat je een digitale camera gaat kopen wat de stroombron is en hoe lang de camera werkt op zijn stroombron.