Inhoud

Resolutie

Met deresolutiewordt het aantal pixels in een beeld bedoeld. Een resolutie van 480 x 640 wil zeggen dat het beeld uit 480 x 640 = 307200 pixels bestaat. Hoe meer pixels zich in een foto bevinden hoe gedetailleerder de foto is. Elke camera kent een maximale resolutie waarop-ie foto's kan maken. De ideale resolutie verschilt voor elke foto. Een foto die paginagroot in een professioneel tijdschrift moet komen heeft een veel hogere resolutie nodig dan een foto die op een website komt. Welke resolutie juist is voor de foto die je wilt maken hangt af van een aantal factoren.

  • Of de foto op papier (tijsachrift, krant, etc) moet komen of op een beeldscherm
  • Hoe groot de foto weergegeven zal worden
  • Welke kwaliteit de foto moet hebben

Voor gebruik op het web (emailen, websites) is een resolutie van 800 x 600 in de meeste gevallen meer dan genoeg. Foto's met weinig detail zijn kleiner en worden sneller korrelig als je gaat uitvergroten met een grafisch programma zoals Adobe Photoshop. Digitale foto's van een kleiner formaat bestaan uit minder data. Ze nemen daardoor minder ruimte in op de geheugenkaart van de digitale camera of in de inbox van degene naar wie je de foto stuurt.Hieronder staat een opsomming van veel voorkomende (maximale) resoluties bij digitale camera's.

1 megapixel camera's

1 megapixel camera's kunnen foto's maken van maximaal 1024 x 768 (= 786432) pixels. 1 megapixel camera's zijn geschikt voor het maken van foto's die je per email naar vrienden verstuurt of op het web plaatst. 1 megapixel camera's worden tegenwoordig al niet meer gemaakt. Ze zijn vervangen door camera's met een hogere resolutie.

2 megapixel camera's

De maximale resolutie van een 2-megapixel digitale camera is 1600 x 1200. Dit is groter dan de resolutie van de meeste beeldschermen. Het lijkt erop dat 2-megapixel camera's ook verleden tijd zijn of in elk geval niet lang meer te leven hebben. Deze resolutie stelt je in staat om iets geavanceerdere dingen te doen met je foto's. Simpel printwerk in klein formaat is mogelijk.

3 en 4 megapixel camera's

3 en 4 pixel digitale camera's kom je op dit moment het vaakst tegen in de winkel. Een 3 megapixel camera is voor de meeste mensen meer dan genoeg en een logische keuze in de winkel. Je maakt foto's met een maximale resolutie van 2048x1536. Zoals je misschien weet is 1024 * 768 een veelgebruikte resolutie voor beeldschermen. Je ziet dat een foto op de maximale resolutie van een 3 megapixel camera vaak al 4 keer zo groot is als de beeldschermopppervlakte. Dit formaat maakt de foto's zelfs al geschikt voor meer professionele toepassingen zoals fotografie voor tijdschriften. Met een 4 megapixel camera zit je helemaal gebakken. Aangezien het prijsverschil tussen 3 en 4 megapixelcamera's niet zo groot is gaan de meeste mensen als snel voor een 4 megapixel camera. Het heeft bij deze camera's in de meeste gevallen niet eens zin om op de maximale resolutie te fotograferen. Dit levert zoals je ziet foto's op die enkele malen groter zijn dan de resolutie van je beeldscherm. Deze resolutie moet je alleen gebruiken als je de foto's professioneel en op paginaformaat wil afdrukken.

Hogere resoluties

Tegenwoordig zijn resoluties tot maar liefst 16 megapixels mogelijk. Vanaf 5 megapixels en hoger kom je in het professionele segment. In de praktijk komt dat neer op het fotograferen voor drukwerk van tijdschriftformaat en groter. Voor de hobbyist is een camera met meer dan 4 megapixels over het algemeen niet nodig. De plaatjes die je met hogere resoluties zijn enorm groot en deze grootte wordt door amateurs vrijwel nooit gebruikt. Dit wil niet zeggen dat je als consument niet een camera met een resolutie van meer dan 4 megapixels zou moeten kopen. Er kunnen andere factoren zijn die je doen besluiten een bepaalde digitale camera te kopen. De kwaliteit van de lens bijvoorbeeld is een minstens zo belangrijke factor bij het kopen van een digitale camera.

Foto's printen en resolutie

De resolutie van een foto bepaalt zoals gezegd de grote waarop hij geprint kan worden met een bepaalde kwaliteit. Hoe groter de resolutie van de foto, hoe groter de print is die je kunt maken. De kwaliteit van de printer is ook een belangrijke factor die meebepaalt hoe de uiteindelijke afdruk eruit zal zien. De belangrijkste maatstaf is DPI, ofwel dots per inch, ofwel het aantal afzonderlijke inktpuntjes dat de printer per inch kan neerzetten. De relatie tussen resolutie en de mogelijkheden en kwaliteit van de printer is een groot onderwerp op zich. Ik volsta hier met het linken naar wat nuttige informatie hierover. In het artikel Afdrukformaten bij Planet.nl.