Inhoud

Spiegelreflex of compact

Welke camera geschikt is voor jouw doeleinden is afhankelijk van wat voor soort fotograaf je bent. Er zijn voor alle types gebruikers verschillende digitale camera's met verschillende mogelijkheden.

Er zijn (heel grofweg) twee types digitale camera's:compact camera'sendigitale spiegelreflexcamera's (DSLRs). Compact camera's zijn klein en daarom makkelijk mee te nemen, terwijl DSLRs met lenzen en andere accesoires voor aardig wat bagage en gewicht kunnen zorgen. Het zou echter onterecht zijn om de twee alleen op omvang en gewicht te vergelijken. Hieronder staan de voordelen van beide digitale camera types kort toegelicht.

Voordelen van compact camera's

 • Compacte digitale camera's hebben tegenwoordig een LCD scherm waardoor je van te voren precies kunt zien wat er op de foto komt, zonder dat je door een kijker hoeft te kijken.
 • Een compacte digitale camera heeft geen bewegende spiegel aan de binnenkant. De opklappende spiegel in een DSLR kan zorgen voor een licht bewogen beeld. Bovendien maakt een compact camera hierdoor ook minder geluid als je een foto neemt. Het bewegen van de camera bij het opklappen van de spiegel wordt in sommige digitale spiegelreflexcamera's opgeheven door beeldstabilisatietechniek.
 • Een compact camera is vaak aanzienlijk goedkoper dan een digitale spiegelreflex camera.
 • Compact camera's zijn tegenwoordig uitgerust met een groot arsenaal aan technische snufjes om de kwaliteit van de foto's te verbeteren, zoals beeldstabilisatie, lichtmeting, etc. Bovendien bieden zelfs standaard camera's tegenwoordig een zoomlens en de mogelijkheid om filmpjes te maken. Met andere woorden: een compact camera kan ondanks zijn naam een erg complete camera zijn voor een aantrekkelijke prijs.

Voordelen van digitale spiegelreflexcamera's

 • Digitale spiegelreflex camera's hebben een grotere sensor dan compacte camera's. Dit levert een aantal voordelen.
  • DSLRs kunnen meer detail vastleggen.
  • DSLRs zijn beter te gebruiken in situaties met weinig licht.
  • DSLRs zijn beter in het scherp vastleggen van bewegende beelden, zoals bij sportfotografie.
 • Bij een digitale spiegelrefelxcamera zijn de body en de lens (of beter gezegd, het objectief) gescheiden onderdelen. Je kunt op een body meerdere types lenzen schroeven, zoals een telelens of een groothoeklens.
 • Digitale spiegelreflexcamera's hebben over het algemeen een kortere ontspanvertraging (de tijd tussen het indrukken van de knop en het openen van de sluiter) en je kunt er sneller mee scherp stellen. Dit is een voordeel als je actiemomenten wil fotograferen.
 • Digitale spiegelreflexcamera's hebben een grotere dynamische range. Dit wil zeggen dat ze detail kunnen weergeven in een donker deel van de foto zonder dat het lichte deel van de foto te licht wordt.

Compacte camera's en digitale camera's kun je beter zien als elkaars complementen dan elkaars concurrenten. Net als bij klassieke film camera's worden compacte camera's vooral gebruikt voor huis-tuin-en-keuken fotografie, terwijl de digitale spiegelreflexcamera meer iets is voor de serieuze hobbyist of de professional. De mogelijkheden van een digitale spiegelreflexcamera zijn groter, maar de leercurve van zo'n camera is dan ook een stuk stijler.