Inhoud

Een e-reader kopen: alles wat je moet weten bij het vergelijken en kopen van een e-reader

Het is niet voor niets dat de e-reader in de afgelopen jaren veel lezersharten heeft veroverd en dat veel mensen tegenwoordig een e-reader kopen in plaats van (of naast) een papieren boek. E-readers zijn op veel vlakken een stuk handiger dan hun papieren broertjes.  

  • Een e-reader is lichter en handzamer dan een boek.
  • Op een e-reader kun je honderden tot duizenden boeken zetten.
  • E-readers bieden leuke extraatjes zoals een indicatie van je leessnelheid, bookmarks en extra informatie bij het hoofdstuk of de pagina die je aan het lezen bent.
  • Met de meeste e-readers kun je direct via internet boeken downloaden.
  • Op veel e-readers kun je de lettergrootte en het lettertype aanpassen.
  • E-boeken zijn over het algemeen goedkoper dan hun papieren versies. Een uitgever heeft voor een e-boek namelijk geen print-, transport- en opslagkosten en er wordt ook nooit teveel geproduceerd van een e-boek. 
boekenkast

Het enige punt waar de e-reader waarschijnlijk tekort schiet is dat-ie niet kan voorzien in de nostalgische geur van oud papier en het indrukwekkende aanzicht van een grote boekenkast met de wereldliteratuur. 

Als je een e-reader gaat kopen is er een aantal zaken waar je op kunt vergelijken. Een van de belangrijkste (naast de prijs) is de verschillende ebook formaten die de e-reader kan lezen. Dit bepaalt welke boeken je kunt krijgen en waar. 

Welke eboek formaten zijn er?

Op een e-reader kun je digitale boeken lezen, maar ook bekende formaten


De volgende formaten zijn beschikbaar voor e-readers. als PDF, Word, HTML en gewone tekstbestanden. Als je een e-reader gaat kopen zou je als eerste moeten kijken welke formaten je wil kunnen lezen en waar je de ebooks kunt kopen in deze formaten. Als je al een boek (of een uitgever) op het oog hebt dan is het handig om te checken in welk formaat het boek (of de boeken) aangeboden worden zodat je dit mee kunt nemen in je vergelijking van e-readers. 

EPUB

EPUB is het best ondersteunde formaat voor e-readers. Het is ook het populairste formaat in Europa. EPUB is ontwikkeld door het International Digital Publishing Forum (IDPF). EPUB is een open standaard. Dat wil zeggen dat alle fabrikanten van e-readers de technologie gratis mogen gebruiken. In praktijk doen ze dat ook vaak. Vrijwel alle populaire e-readers van Sony, Apple, Barnes & Noble en Android ondersteunen EPUB.

EPUB is een format dat reflowable tekst opslaat.  Dat wil zeggen dat de tekst zich aanpast aan de grootte van het scherm. Op een kleinere e-reader wordt een regel dus eerder afgebroken dan op een groter scherm.

EPUB heeft bovendien geavanceerde mogelijkheden voor het bepalen van de layout van een document. De opmaakmogelijkheden van EPUB lijken op die van HTML en CSS. Het is daarom met EPUB mogelijk om ook meer geavanceerde layouts te maken, zoals voor bladen.

MOBI 

MOBI is een afkorting voor MobiPocket. MOBI-bestanden hebben een .mobi of .prc extensie. MOBI is een formaat van Amazon dat alleen gelezen kan worden door de Kindle van Amazon. MOBI heeft minder uitgebreide mogelijkheden voor het opmaken van documenten dan EPUB, maar dit wil zeker niet zeggen dat boeken in MOBI formaat slechter lezen of dat documenten er slechter uitzien in MOBI formaat. Voor gewone boeken maakt het formaat eigenlijk weinig uit. De kwaliteit van de e-reader zelf bepaalt vooral hoe fijn het leest.

Kindle Paperwhite

Amazon's Kindle ondersteunt MOBI en AWZ

 

AWZ

AWZ is ook een formaat van Amazon. Het is het formaat van de "Kindle Edition" boeken die je bij amazon kan downloaden. Het AWZ formaat is eigenlijk MOBI, maar dan met betere compressie en encryptie. Ook AWZ wordt alleen door de Kindle gelezen.

BBEB

BBEB is een formaat dat door Sony en Canon ontwikkeld is. BBEB eboeken hebben een .lrf, .lrs of .lrx extensie. Je zult BBEB alleen tegenkomen op e-readers van Sony. Sony e-readers ondersteunen naast BBEB wel andere formaten zoals PDF en EPUB.

PDF

Vrijwel alle e-readers ondersteunen PDF, het formaat van Adobe. PDF is in tegenstelling tot EPUB niet reflowable. Buitenlandse titels die niet in EPUB-formaat verkrijgbaar zijn kun je vaak wel in PDF-formaat kopen.

RTF

RTF staat voor Rich Text Format. RTF is eigenlijk een eenvoudig tekstbestand met wat extra opmaak. Vrijwel elke e-reader leest RTF bestanden.

HTML

Met HTML worden webpagina's opgemaakt. Veel e-readers kunnen HTML weergeven.

 

Het mag duidelijk zijn dat het belangrijk is om na te denken over welke eboek-formaten je wil kunnen lezen als je een e-reader gaat kopen en waar deze aangeboden worden. Of andersom, van welke eboekenwinkel je boeken wil kopen, in welk formaat de boeken worden aangeboden en door welke e-reader die gelezen kunnen worden.

In Nederland wordt over het algemeen in het EPUB formaat gepubliceerd. Wil je echter veel boeken kopen van een site als amazon.com, dan ligt de Kindle met MOBI ondersteuning voor de hand. 

Waarom al die e-boek formaten?

De reden is even eenvoudig als voorspelbaar: geld. Er zijn grote commerciële belangen gemoeid met digitaal lezen. Als Amazon EPUB zou ondersteunen op de Kindle, dan zou het voor Kindle-eigenaren opeens niet meer nodig zijn om boeken bij Amazon.com te kopen. En als Sony toegang zou krijgen tot het MOBI formaat, dan zou Amazon minder Kindles verkopen.