Inhoud

E-readers vergelijken op hardware

Op de vorige pagina's besprak ik de verschillende formaten voor ebooks en DRM beveiliging. Dit zijn absoluut belangrijke overwegingen als je een e-reader gaat kopen. Wat natuurlijk ook telt is de kwaliteit en de mogelijkheden van van de reader zelf.

LCD versus eInk scherm

eInk is een type scherm dat gemaakt is om zoveel mogelijk op papier te lijken. Een eInk scherm zendt zelf geen licht uit, maar reflecteert alleen invallend licht. Het grote voordeel van deze techniek is dat het een stuk rustiger is voor de ogen dan een scherm dat zelf licht uitzendt. Bovendien kun je een eInk scherm ook in de zon lezen.

De meeste e-readers hebben een eInk scherm. Het nadeel van eInk is dat het (voorlopig) in zwart-wit is en dat het niet geschikt is voor animaties. Een ereader is  daarom echt beperkt tot het lezen van documenten. Wil je filmpjes kijken dan heb je een LCD scherm nodig en dan kom je uit bij apparaten die meer op een echte tablet lijken.

Bekijk hoe eInk schermen werken

Verlichting

Dat een eInk scherm zelf geen licht uitzendt betekent ook dat je het in het donker niet ziet. Daarom zijn e-readers soms voorzien van verlichting voor als het donker is.

kobo-met-licht-zonder-licht

De Kobo Glo met de verlichting uit (links) en aan (rechts)

Veel e-readers hebben een eenvoudig, los lampje dat je aan je e-reader klikt en dat het scherm van boven verlicht. Zulke lampjes zijn soms ingebouwd of je moet ze los kopen. Sommige e-readers, zoals de Kindle Whitepaper en de Kobo glo hebben kleine lampjes ingebouwd aan de zijkant. Deze lichtjes liggen net boven het eInk scherm en het licht wordt door een speciale afdeklaag over het eInk scherm verspreid. Het scherm wordt door deze techniek dus nog steeds van boven verlicht.

Batterijduur

Een groot voordeel van eInk is dat het scherm geen stroom gebruikt zolang er niets verandert op het scherm. Daardoor kan je een e-reader met eInk scherm tot wel twee maanden gebruiken voordat je hem opnieuw moet opladen. Voor readers/tablets met een LCD scherm ligt dat anders. Die gaan slechts enkele uren mee.

Touchscreen

Sommige e-readers bedien je met een touchscreen en andere met knopjes op de voorkant en weer andere met een combinatie van beide.  

Schermkwaliteit en resolutie

De schermresolutie kun je op internet vinden, maar de algehele kwaliteit is moeilijk via internet te beoordelen. E-reader-schermen verschillen qua contrast en scherpte en dat zijn eigenschappen die het leesplezier zeker beïnvloeden. Ik kan je aanraden om van enkele e-readers de schermkwaliteit te beoordelen als je een e-reader gaat kopen.

Geheugen

De omvang van het geheugen bepaalt hoeveel boeken je mee kunt nemen, dus dat is wel handig om even op te letten. Je kunt de meeste e-readers zelf voorzien van een grotere geheugenkaart. Ook dit is handig om op te letten als je een e-reader gaat kopen.

Gewicht

Zeker als je graag in bed leest is het prettig om je e-reader met één hand te kunnen vasthouden. Dan is het handig als je e-reader niet te zwaar is. Wat ook fijn is bij het lezen in bed is als je met één hand je e-reader kunt vasthouden én pagina's omslaan.