Inhoud

Eboeken delen en kopiëren

Stel je gaat een e-reader kopen, je loopt de winkel uit en downloadt gelijk je eerste eboek. Dan zou je zeggen 'nu begint de pret', maar nee, je krijgt eerst te maken met Digital Rights Management (DRM). Eboeken zijn vaak voorzien van beveiliging. Gebruikers hebben er vaak een hekel aan, maar uitgevers eisen het, omdat ze het gratis en onbeperkt verspreiden van hun boeken willen voorkomen.

Als je een eboek hebt gekocht moet je het daarom eerst ontgrendelen door het te koppelen aan een account dat je afneemt van een DRM provider. Bij EPUB boeken is dat vaak Adobe.  De uitgever van het ebook bepaalt via Adobe Digital Editions wat je met het eboek mag doen. Zo kan kopiëren uitgeschakeld of gelimiteerd zijn tot een bepaald aantal kopieën.

Kijk als je een ereader gaat kopen goed welke formaten ondersteund worden en welke beveiliging gebruikt wordt. Veel EPUB boeken in Nederland zijn beveiligd met Adobe beveiliging via Adobe Digital Editions. Je zult dan iets als "Adobe Epub" of Adept (een andere naam voor Abobe DRM) zien staan bij de ondersteunde formaten van de e-reader.

E-readers kunnen maar met één type DRM  omgaan. Ook deze beperking is uiteindelijk ingegeven door geld. E-reader fabrikanten maken afspraken met leveranciers van titels en tegelijk met een partij die de rechten van de uitgevers beschermt met DRM. Zo creëeren ze een 'ecosysteem' waarin de gebruiken boeken kan of eigenlijk moet kopen. Het is dus goed om te weten voor welk 'ecosysteem' je kiest als je een e-reader gaat kopen. De combinatie bestaat uit onderstaande drie dingen.

  • Ondersteunde formaten (let op, converteren kan, lees verder)
  • Digital Rights Management (DRM)
  • Aanbieders van eboeken

Kan ik mijn boeken dan helemaal niet kopiëren?

Dat hangt er vanaf of en hoe het boek beveiligd is. Vaak zijn boeken zo beveiligd dat ze een paar keer naar een apparaat met hetzelfde DRM account gekopieerd kunnen worden. Bijvoorbeeld voor als je een eboek op je eigen laptop, telefoon en e-reader wil lezen.

Wil je een met DRM beveiligd boek naar een apparaat met een ander DRM account kopiëren, bijvoorbeeld de e-reader van een vriend, dan heb je meestal pech.

Sommige eboek-titels op de Kindle kun je voor een bepaalde tijd uitlenen aan vrienden, maar lang niet allemaal. Voor andere ebook-formaten wordt uitlenen technisch misschien wel ondersteund, maar over het algemeen zijn boeken niet uit te lenen of alleen door ebook-bibliotheken.

Ebooks die niet met DRM beveiligd zijn zijn vrij te kopiëren naar alle apparaten die het formaat in kwestie ondersteunen. 

DRM verwijderen 

Het is mogelijk om de DRM beveiliging te verwijderen met speciale software. Zo zijn er voor Calibre, een conversieprogramma, plugins beschikbaar die DRM kunnen verwijderen. Met het verwijderen van DRM begeef je je natuurlijk wel in juridisch schemerachtig of zelf donker gebied.

Conclusie: wat het delen van ebooks betreft lijken ze nog best op oude boeken. Als je een ebook koopt dan moet het bij jou blijven en als je anders wil moet je (illegale) trucs uithalen.

Het omzetten van formaten

Er zijn diverse tools en online services beschikbaar die ebooks kunnen converteren van het ene naar het andere formaat. Het eerder genoemde Calibre is een populaire tool. Converteren kan echter alleen (legaal) als er geen DRM beveiliging op het boek zit.