Inhoud

De chipset

Bij het kopen van een moederbord wordt vaak als een van de eerste dingen gekeken naar dechipset. De chipset bestaat uit de twee belangrijkste chips op het moederbord, denorthbridgeen desouthbridge. Samen controlleren zij de apparaten die op het moederbord zijn aangesloten. De northbridge en de southbridge kunnen als aparte chips op het moederbord zitten, maar kunnen ook geïntegreerd zijn in 1 chip.

 • De chipset bepaalt het merk en type processor dat gebruikt kan worden
 • De chipset bepaalt het soort RAM geheugen dat gebruikt kan worden en de snelheden
 • Een chipset definieert hiermee eigenlijk de 'basis' (dit is geen officiële term) van de computer

Het lijkt nu misschien alsof met de keuze van het moederbord de keuze voor de processor en het geheugen al helemaal vaststaat. Dat is maar ten dele waar. Binnen het soort RAM geheugen dat gebruikt moet worden (bijv. DDR) bestaan variaties in snelheid en grootte. Dit geldt ook voor de processor. Binnen het merk en de type(s) processor die gebruikt kunnen worden bestaan er variaties in onder andere kloksnelheid en cache grootte. De chipset bestaat zoals hierboven al staat uit een northbridge en een southbridge. Samen vormen zij het zenuwstelsel van de computer.

Desouthbridgeontvangt en verwerkt informatie van de

 • IDE interface (waarop de harddisks en cd/dvd drives worden aangesloten)
 • PCI bus (de PCI apparaten, zoals geluidskaart en netwerkkaart)
 • USB apparaten (scanners, digitale camera's, printers, muizen, toetsenborden, etc, etc)
 • Parallele poorten (o.a. oude printers),
 • Seriële poort (oude muizen, toetsenborden)
 • Audio (sommige moederborden hebben 'onboard' geluid)

Denorthbridgeontvangt en verwerkt informatie van de

 • AGP interface (degrafische kaart in het AGP slot op het moederbord)
 • Geheugen / RAM
 • Processor
 • Video (sommige moederborden hebben een ingebouwde grafische kaart)

De belangrijkste taak van de northbridge is bijvoorbeeld het voeden van de processor met data uit het geheugen en van de grafische kaart. moederbord Het koelblok met daaronder de northbridge chip van het Gigabyte-7vrx moederbord

Elke chipset ondersteunt een aantalfront side bussnelheden en een bepaald merk en type processor. Vaak worden computers zo gebouwd dat het moederbord, het geheugen en de processor op dezelfde snelheid lopen. In dit geval wordt de capaciteit van deze componenten namelijk zo goed mogelijk uitgebuit en haal je het maximale uit al deze componenten. Het (verouderde) moederbord van de foto heeft de Via KT333 chipset. Deze heeft een fsb snelheid van 166Mhz. Omdat er met DDR (Double Data Rate) geheugen gewerkt wordt wordt de fsb snelheid uitgedrukt als 333Mhz. Op dit moederbord heb ik dan ook 333Mhz DDR geheugen geplaatst (ook wel PC2700 geheugen genaamd). De processor op dit moederbord is een AMD Athlon XP 1800+. De processor is gebaseerd op een fsb snelheid van 133 Mhz in plaats van de 166 Mhz die op dit moederbord mogelijk is.

De grotere chipsetfabrikanten van dit moment zijn: VIA, Nvidia, Intel en SIS. Deze fabrikanten werken samen met moederbordfabrikanten. Er zijn meer moederbordfabrikanten dan chipsetfabrikanten. Een bepaalde chipset is daarom ook vrijwel altijd verkrijgbaar op moederborden van verschillende fabrikanten.