Inhoud

Moederbord introductie

Het moederbord is het centrale onderdeel van de computer waarmee alle andere componenten verbonden zijn. Het is echter niet zomaar een doorgeefluik. Het moederbord voert belangrijke functies uit met de chips die erop zitten. De belangrijkste chips zijn de 'north bridge chip' en de 'south bridge chip'. Samen vormen zij de 'chipset'. Meestal bestaat de chipset uit een losse north en een south bridge chip, maar soms zijn ze verenigd in één chip.

Giga-byteHet moederbord krijgt in de gemiddelde computeradvertentie weinig of geen aandacht en dat is eigenlijk onterecht, want het moederbord is het belangrijkste onderdeel van de computer. Kort samengevat kun je zeggen dat het moederbord invloed heeft op of beslissend is voor de volgende zaken:De snelheid van de computer als geheel.

Het type, de snelheid en de fabrikant vande processordie je kunt gebruiken. Het type en de snelheid vanhet RAM geheugendat je kunt gebruiken en de mogelijkheid voor het doen vantoekomstige upgradesaan de computer.

Het moederbord vervult een essentiële rol binnen de werking van een computer. Het is daarom verstandig om bij het samenstellen of kopen van een nieuwe computer éérst te bepalen welk moederbord je wilt gebruiken. De rest van het systeem samenstellen wordt daarmee eenvoudiger, omdat je impliciet al een keuze maakt voor het soort geheugen en processor dat je gaat gebruiken.

In dit artikel lees je over de techniek die op het moederbord te vinden is. De nadruk ligt op de vragen die ontstaan bij het kopen van een los moederbord of bij het kopen van een computer.