Inhoud

Moederbord opties

Zoals gezegd zijn er meer moederbordmakers dan chipsetmakers. Daarom is een chipset vaak op moederborden van verschillende fabrikanten verkrijgbaar. Maar zelfs binnen het assortiment van één fabrikant vind je vaak moederborden met dezelfde chipset. Als je eenmaal besloten hebt welke chipset het moederbord moet hebben, dan kun je gaan zoeken naar een fabrikant en je gaat bepalen welke dingen er allemaal nog meer op het moederbord moeten zitten. Deze 'dingen' zijn bijvoorbeeld onboard netwerkkaarten, USB poorten, firewire, Serial ATA, Raid controller's, overklokmogelijkheden, etc. Hieronder vind je een overzicht van zaken die kunnen meewegen bij het kopen van een los moederbord of een computer.

Onboard geluidskaart

Veel moderne moederborden hebben een ingebouwde geluids-chip, ofwel een Audio Processing Unit (APU). Tegenwoordig zijn deze dermate goed dat het voor de thuisgebruiker niet meer nodig is om een aparate geluidskaart aan te schaffen.

Onboard grafische kaart

Sommige moederborden zijn uitgerust met een onboard GPU, ofwel Graphics Unit. Vaak zijn de onboard kaarten niet zo sterk als de betere losse kaarten die op de markt zijn. Ze voldoen prima voor kantoorwerk en af en toe een spelletje spelen. De die hard gamer of ontwerper gaat liever voor een losse grafische kaart. Met een onboard grafische kaart heb je vaak nog steeds de mogelijkheid om een aparte grafische kaart te plaatsen.

IDE en SATA

IDE en SATA zijn twee methoden om harddisks aan te sluiten. IDE is de oudere techniek, SATA de nieuwe. Hoewel het overgrote deel van de mensen nu nog met IDE werkt is SATA wel terrein aan het winnen. De dunnere kabels die bij SATA gebruikt worden worden door veel mensen als een groot voordeel gezien tegenover de brede platte kabels die voor IDe meestal gebruikt worden. Bovendien is de overdrachtsnelheid van de SATA techniek (op moment van schrijven ietsje) hoger dan die van IDE. Een SATA aansluiting op het moederbord kan dus een voordeel zijn. Tegenwoordig worden moederborden vaan uitgerust met zowel SATA als IDE connectoren. Hierdoor kun je nog je oude IDE harddisk gebruiken, terwijl je rekening houdt met een toekomstige upgrade naar een SATA harde schijf.

RAID

De thuisgebruiker heeft er vaak geen behoefte aan, maar een RAID controller kan ook een overweging zijn als je prijs stelt op zeer hoge harddisksnelheden. Raid is een methode om data te verspreiden over meerdere harde schijven. Er zijn hiervoor verschillende methoden zoals RAID0 RAID1 en RAID5. Deze methoden hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen op het gebied van kosten, de veiligheid van de data tegen corruptie en de snelheid. Mensen die op zoek zijn naar een RAID controller zullen vaak al een aardig idee hebben wat ze precies willen en welke RAID controller dit ondersteunt. RAID kom je meestal tegen in servers en professionele werkstations en zelden bij de thuisgebruiker.

LAN

Veel moderne moederborden hebben een onboard LAN aansluiting, ofwel een netwerkkaart. Sommige moederborden hebben er zelfs twee. Handig als je bijvoorbeeld internet wil delen met je pc. Daar heb je namelijk twee netwerkkaarten voor nodig. LAN aansluitingen op het moederbord hebben tegenwoordig zonder uitzondering een snelhied van 1000 Mbis / s, ofwel 1 Gbits / s.

USB

Op USB poorten kun je een grote diversiteit aan apparaten aansluiten. Onder andere veel digitale camera's, printers, scanners, gamepads, muizen, toetsenborden en modems kun je via USB aansluiten.

Aantal PCI slots

Het aantal PCI slots ligt meestal tussen de 4 en 6. Heb je veel pci apparaten (netwerkkaarten, geluidskaart, tv kaart, etc), dan kun je ervoor kiezen om een moederbord met meer pci slots te nemen. Als je een moederbord koopt met onboard (dubbele) LAN en een onboard geluidskaart, dan heb je misschien weer minder behoefte aan véél pci slots, omdat er geen pci sloten meer nodig zijn voor een geluidskaart en netwerkkaarten.

AGP of PCI-Express

PCI-Express is een nieuwe standaard voor het aansluiten van apparaten op het moederbord. Om precies te zijn is het de opvolger van AGP en 'normale' PCI sloten. Op het moment dat ik dit artikel schrijf is het kopen van een moederbord een vervelende keuze. De nieuwste moederborden zijn vaak voorzien van een PCI-Express slot in plaats van een AGP slot. Mensen die kort geleden een nieuwe AGP grafische kaart gekocht hebben, zouden deze weer moeten vervangen als ze een nieuw moederbord met PCI-Express kopen. Als ze echter een nieuw moederbord met een AGP slot kopen, moeten ze over een tijd hun moederbord vervangen als ze een nieuwe grafische kaart willen kopen. Moeilijke beslissingen. Als het niet uitmaakt zou ik persoonlijk kiezen voor een moederbord met PCI-Express, omdat je dan waarschijnlijk beter voorbereid bent op toekomstige upgrades. Als je nog een dure AGP grafische kaart hebt liggen kun je een nieuw moederbord met een AGP aansluiting overwegen.