Inhoud

De optische muis en draadloze muis in hun omgeving

optischeHoewel muizen simpele apparaten zijn bestaat er een grote keuze tussen verschillende merken en specificaties. Verschillende types zijn toegesneden op verschillende behoeftes. De gamer eist doorgaans het meeste van zijn muis en dat is dan ook de doelgroep waar muisfabrikanten zich gretig op richten. In dit artikel uitleg over werking van de balletjesmuis, de optische muis, de draadloze muis en lasermuis.

De 'balletjesmuis'

deDe muis stamt uit de jaren 60 maar pas in de jaren tachtig populair bij het grote publiek. Apple leverde als eerst een muis bij de Macintosh in 1984. Deze gebruikte een balletje om de beweging mee op te vangen. Bij het bewegen van de muis geeft het balletje de horizontale en vertikale verschuiving door aan twee wieltjes met aan het andere eind van de as een groter wiel. Het grote wiel is voorzien van gaatjes en voor en achter het wiel zitten respectievelijk een infraroodlampje en een infraroodsensor. De gaatjes in het wiel laten het infraroodlicht door, zodat er bij het bewegen van de muis een flitsjespatroon ontstaat dat opgevangen wordt door de infraroodsensor aan de andere kant van het wiel. Dit patroon wordt naar de computer gestuurd en vertaald in de beweging van de muisaanwijzer.

De optische muis

In 1999 deed de optische muis zijn intrede. De optische muis gebruikt een LED lampje dat aan de onderkant van de muis licht uitzendt op het oppervlak van de tafel of muismat. Het weerkaatsende licht wordt opgevangen door een miniscule CMOS sensor. Een CMOS sesnor kan licht 'zien' en wordt ook gebruikt in digitale camera's. Opeenvolgende beeldjes worden van de CMOS naar een DSP (digital signal processor) gestuurd. De DSP vergelijkt opeenvolgende beeldjes en kan aan de hand van de verandering zien hoe ver de muis bewogen is en in welke richting. De optische muis met LED lampje is nauwkeuriger dan de balletjesmuis en makkelijker schoon te houden. Je hebt net als ik vast weleens met een pen je balletjesmuis schoongemaakt, omdat door het opgehoopte stof het balletje slecht rolde.

De lasermuis

De lasermuis is een optische muis die werkt met een heel klein straaltje sterk, gebundeld licht. Met laser wordt het mogelijk om extreem kleine bewegingen van de muis te detecteren. Lasermuizen zijn daarom de nauwkeurigste muizen.

Nauwkeurigheid en resolutie

De resolutie geeft aan hoe nauwkeurig een optische muis is. Resolutie wordt uitgedrukt in dots per inch (DPI). Stel je voor dat een muis een resolutie van 2 dots per inch zou hebben. Dan zou de muis maar 1 beweginkje detecteren per inch (2.6 cm) die je de muis beweegt. Een hogere resolutie zorgt ervoor dat de muis veel kleinere bewegingen kan detecteren. De resolutie van optische muizen loopt uiteen van zo'n 800 tot 2000. De hoogste nauwkeurigheid wordt behaald met lasermuizen. Deze hebben een nauwkeurigheid tot wel 2000 DPI, waarbij een beweging van slechts een honderdste milimeter al door de muis gedecteerd wordt. Mijn ervaring is dat een eenvoudige optische muis met 800 DPI prima functioneert voor intensief kantoorgebruik, maar smaken verschillen.

Naast de resolutie van de muis heeft ook de kwaliteit van de CMOS invloed op de nauwkeurigheid. De refresh rate (verversingssnelheid) geeft aan hoe vaak per seconde de CMOS een beeldje kan maken van de muisondergrond. De refresh rate varieert per type optische muis van 1500 tot 6000.

Draadloze muis

Niet alle muizen hebben een staartje. De meeste draadloze muizen gebruiken radiotechnologie om draadloos te communiceren met een ontvanger die met de computer verbonden is via een USB kabel. De muis en ontvanger werken op dezelfde frequentie en identificeren elkaar met een unieke sleutel.

Een draadloze muis kan ook Bluetooth radiotechnologie gebruiken om te communiceren met de computer. De computer moet dan voorzien zijn van een Bluetooth ontvanger. Een Bluetooth ontvanger kan meerdere apparaten tegelijk uit elkaar houden. Je kunt er tegelijkertijd muizen, toetsenborden, mobiele telefoons en PDAs mee ontvangen.

Het voordeel van een draadloze muis is uiteraard dat je van die draad af bent. Nadelen van een draadloze muis zijn dat de muis voorzien is van batterijen of een accu en een radiozender. Deze maken de draadloze muis zwaarder dan een muis met draadje. Daarnaast kunnen de batterijen of de accu opraken, waardoor je moet wachten tot deze weer opgeladen zijn. Draadloze muizen met accu's worden verkocht met een oplaadstation. Ik werk zelf nog altijd met een eenvoudige optische muis met staart, omdat ik het geringe gewicht prettig vind werken.

Knoppen

Zeker duurdere muizen hebben naast de gebruikelijke linker en rechter muisknop vaak extra knoppen waar je functies aan toe kan wijzen. Zo hebben veel muizen een knop die je met je duim bedient. Deze kun je bijvoorbeeld instellen als back button voor als je op internet surft. Extra knoppen kunnen via Windows of via bijgeleverde software ingesteld worden.

Een 'scrollwiel' (zie foto's boven) wordt gebruikt om een document dat langer is dan het beeld snel vertikaal te verplaatsen (scrollen). Tegenwoordig zijn alle muzien uitgerust met een scrollwieletje. Sinds kort bestaan er ook muizen met scrollwieletjes die ook horizontaal kunnen scrollen door het scrollwiel naar links of rechts te drukken.

Muizen voor gamers

Muizen voor gamers zijn net formule 1 racewagens. Ze zijn snel, nauwkeurig en er worden constant innovaties bedacht om het nog mooier en handiger te maken. Zo zijn er game-muizen waar je het gewicht van aan kunt passen door kleine meegeleverde gewichtjes bij te plaatsen of te verwijderen. Ook in-game de resolutie van het scherm aanpassen behoort tot de mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld in een vliegtuig de gevoeligheid heel hoog zetten om maximaal te kunnen draaien met zo min mogelijk muisbeweging tijdens een looping, terwijl je als scherpschutter de resolutie laag zet om heel nauwkeurig te kunnen mikken op een klein doelwit. Het mag duidelijk zijn dat je voor een muis met deze mogelijkheden meer neertelt als voor mijn oude, saaie Logitech van 15 euro. Maar het verschil moet er zijn. Voor de jongens op het virtuele slagveld kan het het verschil tussen de eerste en tweede plaats zijn.