Inhoud

Andere overwegingen

Stroomverbruik

Het stroomverbruik van verschillende processoren varieert. De meeste moderne processoren gebruiken echter om en nabij hetzelfde. Als je een energiezuinige computer wil hebben, kan je hier bij de aankoop rekening mee houden. Om echt een verschil te maken zal je hier wel bij elk computeronderdeel rekening mee moeten houden, want de verschillen zijn bij de meeste (moderne) onderdelen vaak klein.

Warmteproductie

De warmteproductie en -afgifte van processoren verschilt. Waar processoren soms evenveel warmte produceren heeft de ene een groter oppervlak waarover gekoeld kan worden dan de ander. Bijvoorbeeld een Intel heeft een groterediedan een AMD. Dedieis de buitenkant van de 'processor core'. Dit is het gedeelte dat in contact staat met het koelblok die op de processor geplaatst moet worden. Hoe groter het contactoppervlak van de processor met het koelblok is, hoe meer warmte er afgevoerd kan worden door de koeler. Een kleinediebetekent echter weer niet automatisch dat je gebonden bent aan een luidruchtige koeler. Er zijn grote koelers beschikbaar (80 mm). Deze koelers hebben ook een grotere ventilator die door zin afmetingen relatief weinig toeren hoeft te maken om genoeg lucht te verplaatsen. Minder toeren zorgt automatisch voor minder geluidproductie.

Merken en types

Er zijn verschillende fabrikanten van processoren. Voor desktop pc's hebben momenteel AMD en Intel vrijwel de hele markt in handen. Er zijn ook kleinere spelers, zoals Motorola, maar deze worden vooral gebruikt in 'kant en klare' systemen zoals die van Apple. Bij de keuze van een moederbord en de daarop aanwezige chipset bepaal je al je keuze voor een bepaalde fabrikant. Momenteel komt deze keuze voor de thuisgebruiker neer op AMD of Intel. De keuze tussen deze twee merken is een veel besproken onderwerp en is vaak aanleiding voor verhitte discussies. Als je een aantal van deze discussies leest kan je snel een conclusie trekken: het is persoonlijke voorkeur die bepaalt voor welk merk je gaat. Een AMD is niet beter dan een Intel en andersom ook niet. De technische specificaties van een processor (hoeveelheid cache geheugen, kloksnelheid, warmteproduktie) en vooral benchmarks zouden aanleiding moeten zijn voor de keuze voor een bepaald merk, type en snelheid.

Processor upgraden

Een processor upgraden zal meestal de prestaties van een computer verbeteren. Een computer is echter een samenwerkingsverband van meerdere apparaten zoals het moederbord, het geheugen én de processor. De processor upgraden heeft pas zin als de processor ook werkelijk het langzaamste onderdeel van de computer is.