Inhoud

De Intel X25-M en OCZ Vertex

Twee van de populairdereSSD schijvenvan de afgelopen jaren zijn de X25-M van Intel en de Vertex van OCZ. Je kunt met recht zetten dat deze SSd schijven de weg vrijgemaakt hebben voor de introductie van SSD schijven bij de mainstream computergebruiker.

De Intel X25-M

De X25-M van Intel veroorzaakte 'shock and awe' in de hardwarewereld en werd op verschillende hardwaresites zoals tomshardware.com en anandtech.com bewierrookt als de nieuwe, allersnelste opslagoplossing ter wereld. Uit een zeer uitgebreide test door anandtech.com bleek dat de X25-M het random write probleem ruimschoots had opgelost en zelfs de allersnelste magnetische schijf op aarde, de Western Digital Raptor stof liet bijten op dit gebied.

De enige bewerking waarin de Western Digital Raptor wint van de Intel X25-M is 'sequential read', ofwel het inlezen van grotere, aaneengesloten bestanden. Het inlezen van grote, aaneengesloten bestanden doe je tijdens normaal werk met de computer echter veel minder vaak dan het lezen en schrijven van kleine bestandjes. Het besturingssysteem schrijft en leest erg veel kleine stukjes informatie die op willekeurige plekken op de schijf staan tijdens normaal werken met de computer. En dat is juist waar de X25-M sterk in is.

De OCZ Vertex

Fabrikant OCZ bracht met de OCZ Vertex een goedkoper alternatief voor Intel's X25-M op de markt. Ook de OCZ Vertex liet zeer goede prestaties zien ten opzichte van de, WD Raptor, de snelste magnetische schijf. De sequential read snelheid was ruim twee keer zo snel als die van de WD Raptor en zelfs sneller dan de Intel X25-M. Op sequential write snelheid leverde de OCZ wat in ten opzichte van de WD Raptor, hoewel de prestaties nog steeds zeer acceptabel waren.

Met de Vertx zette OCZ een goed alternatief neer voor de Intel X25-M. De OCZ schijf is aanzienlijk lager geprijsd.