Inhoud

MLC en SLC geheugen in SSD schijven

Het Flash geheugen dat in SSD schijven gebruikt wordt bestaat zoals gezegd in twee varianten: Multi level Cell (MLC) en Single Level Cell (SLC). Er is geenfysiekverschil tussen de cellen van MLC en een SLC geheugen. Het verschil zit in de controller. Deze onderscheidt bij SLC geheugen twee spanningswaarden (hoog, laag) en bij MLC geheugen vier. Dit betekent dat de SLC 1 bit per cel op kan slaan en de MLC 2.

Single Level Cell

  • 0
  • 1

Multi Level Cell

  • 00
  • 01
  • 10
  • 11

Door de hogere opslagcapaciteit per cel zijn MLC's goedkoper te produceren. Dit maakt ze interessanter voor consumententoepassingen dan SLC's.

Het opslaan van 2 bits per cel heeft consequenties voor de prestaties van het geheugen en dus voor de prestatie van de SSD schijf waar de cellen onderdeel van uitmaken.

De controller van een MLC SSD schijf moet vier spanningsniveau's onderscheiden in plaats van twee en dit kost meer tijd. Dit gaat ten koste van de toegangstijd. Hierdoor zijn MLC cellen vaak trager dan SLC cellen.

SLC's gaan waarschijnlijk langer mee dan MLC's. Omdat een SLC maar twee spanningswaarden kent, is het spanningsverschil tussen de waarden groter dan bij een MLC. Dit maakt het voor de controller makkelijker om op lange termijn spanningen van elkaar te onderscheiden dan bij een MLC met vier spanningswaarden en dus kleinere verschillen tussen de spanningen.

Door de relatief recente introductie vanSSd schijvenis nog niet te zeggen hoe lang SSD schijven eigenlijk mee gaan. Dat zal in de praktijk moeten blijken, alhoewel bijvoorbeeld Intel wel '5 jaar' heeft geroepen voor de X-serie van hun SSD schijf.