Inhoud

Hoe presteren SSD schijven?

De prestaties vanSSD schijvenverschillen met het soort werk dat ze uitvoeren. De soorten werk waar een SSD schijf mee te maken krijgt zijn onderverdeeld in gegevens van de schijflezenen gegevens op de schijfschrijven

Verschillende soorten werk

  • Sequential reads: het lezen van aaneengesloten stukken gegevens.
  • Random reads: Het lezen van willekeurige, niet aaneengesloten stukjes gegevens.
  • Sequential writes: het schrijven van aaneengesloten gegevens.
  • Random writes: het schrijven van gegevens op willekeurige plekken.

Verschillende prestaties

De prestaties van SSD schijven verschillen per gebied. Met name voor de eerste series SSD schijven zoals die gebaseerd op de JMicron controller waren random write acties erg traag. Dit veroorzaakte haperingen bij bijvoorbeeld het werken met Windows.

De oorzaak van dit gebrek kan misschien gezocht worden in de geschiedenis van Flash geheugen. Fabrikanten zijn tot nu toe gewend om Flash geheugen (of beter gezegd, de controller) te optimaliseren voor het ophalen en wegschrijven van grote bestanden, zoals MP3 muziek, foto's, documenten, etc, omdat Flash geheugen daar voor het verschijnen van SSD schijven voornamelijk voor gebruikt werd.

Het werk van SSD schijven

De manier waarop een SSD schijf gebruik maakt van Flash geheugen is heel anders. Het besturingssysteem (bijvoorbeeld Windows) voert tijdens het werken met de computer veel kleine schrijf- en leesacties uit op de disk en daar moet de controller wel voor geoptimaliseerd zijn.

De kunst is om controllers vanSSD schijvenzo te programmeren dat ze goed kunnen omgaan met random write en random read operaties, omdat goede prestaties op dit vlak het meest merkbaar zijn bij normaal computergebruik.