Inhoud

SSD schijven, hoe werken ze en zijn ze het kopen al waard?

De SSD schijf of 'Solid State Disk' is hard op weg om populairder te worden dan de oude, vertrouwde magnetische harde schijf. Als je op dit moment een nieuwe laptop zou kopen is de kans groot dat er een SSD schijf in zit.

SSD schijven slaan gegevens elektronisch op, terwijl magnetische harde schijven gebruik maken van draaiende magnetische schijven (platters) om hun gegevens op te plaatsen. De leesarm van de magnetische harde schijf leest en schrijft informatie op de magnetische platen. Je kunt je afvragen in hoeverre de term "SSD schijf" gerechtvaardigd is, aangezien een "SSD schijf" eigenlijk geen schijf (of "platter") heeft, zoals een klassieke harddisk.

Is een SSD kopen de moeite en het geld waard?

Als je een nieuwe pc of laptop gaat kopen dan is de kans groot dat er direct een SSD schijf ingebouwd zit. Maar je kunt natuurlijk ook de bestaande harde schijf van je computer vervangen voor een SSD schijf.

SSD schijven hebben een aantal voordelen ten opzichte van de magnetische harde schijf. Een aantal noemden we al: SSD schijven zijn stiller, gebruiken minder stroom en zijn minder gevoelig voor schokken. Een ander belangrijk voordeel van SSD schijven is dat ze sneller zijn. Een SSD geeft een merkbaar verschil als je een magnetische harde schijf gewend bent.

Hebben SSD schijven ook nadelen?

Het enige nadeel van het kopen van een SSD schijf is dat-ie relatief duur is per Mb. Momenteel betaal je bij de koop van een SSD wel 10 tot 20 keer zoveel voor een Megabyte opslagruimte. Je krijgt dus gewoon minder opslagruimte voor je euro en dat blijft voorlopig nog wel even zo.

De hamvraag is dus: wegen de voordelen van de SSD op tegen de hogere prijs en de beperktere opslagruimte? Dat is een afweging die je zelf moet maken. SSDs worden echter steeds goedkoper en dus wordt het steeds interessanter om een SSD te kopen. En een vraag die je jezelf ook kunt stellen is: heb ik die honderden gigabytes of zelfs terabytes eigenlijk wel nodig? :)

Op de volgende pagina's gaan we dieper in op de techniek achter SSD schijven en bekijken we twee van de populairdere SSD schijven van dichtbij.