Inhoud

Hoe werken SSD schijven?

SSD schijvenmaken gebruik vanFlash-geheugenals opslagmedium. Flash-geheugen is een type geheugen dat al veel gebruikt wordt in PDA's, USB sticks, MP3-spelers en geheugenkaarten voor mobiele telefoons en camera's. Het is zogehetenniet-volatiel geheugen. Dat wil zeggen dat Flash de opgelsagen gegevens kan behouden als er geen stroom op staat.

Flash geheugen

Flash geheugen is een type electronisch geheugen dat gegevens kan behouden ook als er geen stroom op staat. Daarom is het, verwerkt in een SSD, een alternatief voor de magnetische harddisk. Het is opgebouwd uit miljoenen of zelfs miljarden miniscule cellen. Elke cel kan elektronisch aan en uit gezet worden, of, in computertermen, op 1 of 0. Zo kunnen gegevens binair opgeslagen worden. Flash geheugen bestaat uit een enorm raster (grid) van cellen die elk een waarde van 1 of 0 hebben.

Single cell versus Multi cell

Er worden inSSD schijventwee types transistoren gebruiken, single cell en multi cell. Het verschil is dat een single cell transistor één bit kan bevatten, terwijl een multi cell transistor twee bits kan bevatten. Een multi cell transistor neemt dezelfde ruimte in als een single cell transistor, maar slaat dus twee keer zoveel informatie op.

Controller

Zo'n grid met geladen en ongeladen cellen is mooi, maar er moet ook wat mee gebeuren. Er moeten nieuwe gegevens naar het geheugen geschreven worden, er moeten gegevens gelezen, en verwijderd worden. Dat is allemaal het werk van de controller. De controller is een elektronisch component dat geprogrammeerd is om het geheugen te beheren. Een controller schrijft gegevens weg naar het geheugen, het haalt gegevens op en het beheert de geheugencellen van de SSD schijf zodat ze zo lang mogelijk in tact blijven. De controller heeft grote invloed op de snelheid en de levensduur van de disk.