Inhoud

Voordelen van SSD schijven

SSD schijven zijn een duidelijke stap voorwaarts in opslagtechnologie. De prestaties van populaire modellen zoals de OCZ Vertex en de Intel X25-M overtreffen die van traditionele harddisks afhankelijk van het type bewerking vele malen. Dat neemt niet weg dat er ookSSD schijvenzijn gemaakt die minder hoge ogen gooien en die op sommige gebieden juist trager zijn dan conventionele harddisks. Verderop in dit artikel lees je meer over verschillende SSD schijven en hun positieve en negatieve eigenschappen.

Voordelen

SSD schijvenhebben naast (potentiele) betere prestaties een aantal andere voordelen ten opzicht van magnetische harde schijven. We zetten ze nog eens op een rij.

  • SSDs zijn beter bestand tegen mechanische schokken, omdat ze geen bewegende onderdelen bevatten.
  • SSDs verbruiken minder energie.
  • SSD schijven zijn stiller. Als je voor het eerst je laptop met SSD schijf aan zet dat zul je verbaasd zijn over de stilte.

Schokbestendigheid

Met magnetische harde schijven is het altijd een beetje oppassen geblazen. Een harde klap kan schrijffouten veroorzaken en data currumperen. In het ergste geval kan het mechaniek van de schijf stuk gaan. Sommige laptopfabrikanten, zoals Lenovo, zijn handig ingesprongen op deze kwetsbaarheid door een schokdetector in te bouwen die alle activiteit van de harddisk stopt als de schijf beweegt. Met een SSD schijf zal dit in elk geval niet meer nodig zijn.

Energieverbruik

Het lage energieverbruik en de schokbestendigheid maken SSD schijven speciaal in laptops een ideale vervanger voor de magnetische harde schijf.

Prestaties in perspectief

Wat de prestaties vanSSD schijvenbetreft waren de reacties enkele jaren geleden nog gemengd. Dat was vooral te wijten aan het onvermogen van MLC geheugen om snel op willekeurige plekken in het geheugen gegevens weg te schrijven, de zogehetenrandom writeacties. Veel SSD schijven zijn op dit gebied langzamer dan de snelste conventionele, magnetische schijven.