Inhoud

Een SSD kopen - is het de moeite waard?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: een SSD kopen wordt steeds interessanter, want een SSD schijf is een stuk stiller en een stuk sneller dan een conventionele schijf. Bovendien zijn de prijzen van SSD's vrij rap gedaald, waardoor ook de minder kapitaalkrachtige computerliefhebber tegenwoordig in staat is er een in zijn computer of laptop te steken.

Het leuke van de SSD schijf is dat het een direct merkbare prestatiewinst oplevert ten opzichte van een magnetische harde schijf. Je merkt het bij het starten van je computer, bij het starten van programma's en bij het kopiƫren van bestanden. In dit artikel zetten we de verschillen tussen magnetische harde schijven en SSD schijven op een rij en kijken we waar je op moet letten als je een SSD gaat kopen.

SSD

SSD en magnetische schijven vergeleken

Een SSD, of Solid State Drive, is een harde schijf die gebruik maakt van Flash-geheugen. Flash-geheugen is een vorm van elektronisch geheugen dat ook gebruikt wordt in de BIOS-chip van je computer, in USB sticks, MP3-spelers en telefoons.

Opbouw

Het belangrijkste verschil tussen een SSD en een magnetische harde schijf is dat een SSD geen bewegende onderdelen bevat. Een SSD is volledig elektronisch. Een magnetische schijf werkt daarentegen met draaiende magnetische schijven ('platters') en een 'kop' die over de platters beweegt om de gegevens te lezen. Kortom, een beetje zoals een platenspeler, maar dan magnetisch.

Toegangstijd

Een magnetische schijf heeft tijd nodig om op gang te komen. De platters moeten gaan draaien en de kop moet op de juiste plek terecht komen om gegevens te kunnen lezen of schrijven. Een SSD heeft geen bewegende onderdelen en heeft vrijwel directe toegang tot de opgeslagen gegevens. De zogeheten 'toegangstijd' van een SSD is daarom veel lager (lees: sneller) dan die van een magnetische schijf.

Snelheid

Een SSD levert een merkbaar verschil ten opzichte van een magnetische harde schijf. In onderstaand filmpje zie je het verschil tussen (links) een Dell Latitude met een Samsung 470 SSD van 120 Gb en (rechts) een HP Elitebook met een Western Digital Scorpio 7200 RPM 300 Gb magnetische harde schijf. Het verschil is niet geheel toe te schrijven aan de verschillende harde schijven, want de Dell heeft naast een SSD ook een snellere processor, namelijk een Intel CORE I7 in plaats van een Intel Core I5 voor de HP. Opstarten is echter typisch een taak waar veel gebruik wordt gemaakt van de harde schijf. Je kunt er vanuit gaan dat het verschil voor een groot deel aan de SSD te wijten is.

Zoals je ziet start de laptop met SSD schijf twee keer zo snel op als de laptop met de magnetische harde schijf.

SSDs voor laptops: weinig herrie en een laag energieverbruik

Omdat een SSD geen bewegende onderdelen bevat is hij lichter dan een magnetische schijf en produceert hij minder warmte en geen geluid.

Magnetische schijven bovendien zijn vatbaar voor vibratie. Als de kop of de platters vibreren doordat de computer bewogen wordt, dan kunnen er gegevens op de schijf beschadigd raken. De SSD heeft dit risico niet.

De afwezigheid van geluid, de beperkte warmteproductie en de schokbestendigheid maken een SSD schijf bijzonder geschikt voor gebruik in laptops.

Defragmentatie

Magnetische harde schijven worden op den duur trager, omdat de gegevens over de schijf verspreid raken. Met SSD treedt dit soort fragmentatie niet op.

SSD kopen? Waarop te letten

Als je een SSD gaat kopen moet je letten op de verhouding tussen de snelheid, de prijs en de grootte van de schijf. Natuurlijk kopen de meeste mensen een SSD om de snelheid, maar het moet natuurlijk wel enigszins betaalbaar blijven en je moet ook genoeg ruimte hebben om je besturingssysteem en je favoriete programma's, foto's en films kwijt te kunnen. SSDs zijn duurder per Mb dan magnetische harde schijven. Let erop dat je niet veel geld uitgeeft aan een te kleine schijf, zodat je straks alsnog een extra (wellicht magnetische) schijf moet bijschakelen om genoeg ruimte te hebben.

Compatibiliteit

Het is altijd goed om van te voren even op internet te zoeken naar eventuele compatibiliteitsproblemen met SSD schijven. Zo is bijvoorbeeld bekend dat OCZ Vertex 3 SSD schijven problemen opleveren met HP Elitebook laptops. Vraag ook aan de verkoper of er compatibiliteitsproblemen bekend zijn met de hardware die jij gebruikt.

Benchmarks

Wil je echt weten welke SSD het allersnelst is, zoek dan naar benchmarks (snelheidstests) bij bijvoorbeeld Tomshardware.com of Tweakers.net en kijk wat de snelste schijf is die binnen je budget past.

Voordelen en nadelen van SSD schijven

Uiteindelijk moet je het antwoord op die vraag natuurlijk zelf geven. Hieronder staan de voor- en nadelen van SSD nog een keer op een rij, zodat je een afgewogen beslissing kunt maken.

Nadelen

  • SSD schijven zijn relatief duur. Per megabyte betaal je 10 tot 20 keer zoveel als voor klassieke harde schijven.
  • SSD schijven zijn niet alleen per Megabyte duurder, maar je betaalt ook absoluut gezien meer voor een SSD. Voor een SSD betaal je snel meer dan 100 euro, terwijl je een klassieke harde schijf voor 50 euro kunt kopen.
  • SSD schijven zijn kleiner. Als je nu een laptop met SSD schijf koopt is die SSD meestal 128 Gigabyte. Als je van films en muziek downloaden houdt is dat snel vol.

En dan nu de voordelen :)

Voordelen

  • SSD schijven zijn sneller! Ondergetekende kan uit ervaring vertellen dat het echt een merkbaar verschil is. Speciaal met het opstarten van Windows of het opstarten van zware programma's zoals Photoshop merk je het verschil. Je laptop of pc reageert sneller, het voelt allemaal soepeler aan.
  • SSD schijven maken minder herrie. Niet dat het geluid van een magnetische harde schijf nou zo oorverdovend is, maar toch is ook dit een merkbaar verschil.
  • Een SSD gebruikt minder stroom dan een magnetische schijf, zeker voor laptop gebruikers is dit een voordeel.

De keuze is aan jou! Kun je werken met minder opslagruimte dan je gewend was of ben je een echte downloadkoning die elke gigabyte tot de laatste bit vol zet met  films en muziek? En vind je de hogere snelheid van een SSD dusdanig belangrijk dat je bereid bent er wat meer voor te betalen?

Persoonlijk werk ik veel met softwareontwikkelomgevingen (IDEs), databases, et cetera. In zo'n omgeving is het erg prettig om de extra snelheid van een SSD schijf te hebben. Daarnaast ben ik niet iemand die zijn laptop vol zet met muziek en films, dus voor mij was de keuze voor het kopen van een SSD schijf snel gemaakt. Ik werk op een Dell Latitude met een SSD uit de Samsung 470 serie en dat bevalt me erg goed.