Inhoud

Welke videokaart?

Wat voor jou de beste videokaart is hangt af van hoe je de videokaart gebruikt. Voor surfen, e-mailen, tekstverwerken in Word, etc kun je met de goedkoopste videokaart af. Deze toepassingen leveren allemaal platte statische beelden op die zeer gemakkelijk te verwerken zijn voor de videokaart. 3D games zijn het andere uiterste. Voor de nieuwste 3D games heb je een dijk van een videokaart nodig.

Welke kaart het beste is voor de nieuwste game is typisch iets wat je op internet kunt opzoeken. De strijd om de snelste videokaart gaat al tijden tussen ATI van Toms Hardware worden de laatste modellen besproken en 'gebenchmarked'. Een benchmark is een snelheidstest. Bij Tomshardware kun je in grafieken zien welke kaart sneller presteert in welke omstandigheden.

Of je de snelste videokaart wil kopen is aan jou. De prijs zal er in elk geval niet om liegen. Vaak betaal je voor de allersnelste videokaart een stuk meer dan voor een videokaart die iets trager is. Hoe sneller videokaarten worden hoe meer je betaalt voor steeds minder prestatiewinst. Persoonlijk kies ik altijd een videokaart die zich aan de onderkant van het gamers segment bevindt. Dat komt in de praktijk neer op een kaart waarvoor al het normale kantoor- en internetwerk een fluitje van ee cent is en die ook de laatste games nog aardig draait. Een keuze voor prijs-versus-prestatie in plaats van alleen prestatie dus.

Hieronder volgen nog een paar sites die je kunnen helpen bij het maken van een goede keuze:

  • Gathering of Tweakers - Videoplanken en beeldkanonnen Dit subforum van Gathering of Tweakers gaat over videokaarten en monitoren. Door de laatste discussies te lezen krijg je al gauw een indruk van welke kaarten momenteel populair zijn.
  • Tweakers.net - Pricewatch videokaarten De pricewatch van Tweakers geeft een goede indruk van de prijs en van de populariteit van videokaarten. Bovendien kun je er een winkel mee uitzoeken die de videokaart van jouw keuze voor een leuke prijs verkoopt.
  • Anandtech -Video Anandtech (Engels) bespreekt regelmatig de laatste videokaarten en hun prestaties.