Inhoud

ADSL2 . Wat moet je ermee?

Vanaf de invoering van ADSL is de bandbreedte van deze verbindingen langzaam opgevoerd. Een aantal jaar geleden betaalde je 40 of zelfs 50 Euro per maand voor een verbinding met met een downloadsnelheid van 512 kbps. Voor dat geld koop je momenteel een ADSL verbinding van 4 Mbits [Megabits] of sneller. De maximale downloadsnelheid van ADSL ligt op 8 Mbits/s en dat maximum is lang en breed bereikt. Netwerkproviders zoals BBNed en Tiscali bereiden zich daarom voor op de invoering van snellere varianten van ADSL, namelijk ADSL2 en ADSL2+.

Verschillen tussen ADSL(1) en ADSL2/+

ADSL2 en ADSL2+ makendownloadsnelhedenvan respectievelijk 12 en 24 Mbits/s mogelijk. Hierdoor worden nieuwe toepassingen mogelijk, zoals full-screen video en tv via internet. Voor echte bandbreedte-intensieve toepassingen kunnen ADSL2 lijnen samen gebonden worden. Hiervoor implementeert ADSL2/+ de inverse multiplexing for ATM (IMA) standaard. Hiermee kunnen meerdere telefoonlijnen samengebonden worden om een monsterlijke doorvoersnelheid te realiseren. Deze optie zal vooral voor bedrijven interessant zijn.

Naast hogere snelheden hebben ADSL2 en ADSL2+ eengroter bereikdan ADSL(1). Omdat de verschillen met ADSL(1) niet zo heel groot zijn is het afwachten wat het effect hiervan zal zijn op de beschikbaarheid van internet in Nederland, waar de afstanden doorgaans klein zijn.

ADSLBron: Alcatel

ADSL2 en ADSL2+ gaan beter om met stroom. Beide technieken kennen eenstandby-modusen gebruiken minder stroom om een constante verbinding te behouden met het modem van de abonnee.

ADSL2 en ADSL2+ kunnen informatie weergeven over dekwaliteit van de verbinding, de snelheid en storing en dat aan beide kanten van de lijn. Zo kunnen zowel internet providers als abonnees de kwaliteit van de ADSL2/+ verbinding bepalen. Hierdoor kunnen internet providers betere service leveren met stabielere verbindingen.

Maar wat moet je er nu mee?

Dat hangt af van de toepassingen die netwerkproviders zullen verzinnen voor deze nieuwe techniek. Op dit moment zetVersatelzijn nieuwe ADSL2+ toepassing met veel tromgeroffel in de markt. Versatel heeft de live rechten van de voetbalcompetitie gekocht en gaat de wedstrijden uitzenden over internet. Versatel komt hiervoor een 20 mbits ADSL2+ verbinding bij je installeren. Je kunt dus zowel supersnel internetten als tv kijken. Versatel zal later meer diensten toegevoegen zoals televisie en telefonie.

In juli van dit jaar zal op het netwerk vanBBNedADSL2+ geïntroduceerd worden met een snelheid van maar liefst 24 Mbits/s, ofwel 3 keer het huidige maximum van 8 Mbits voor ADSL(1). Welke toepassingen hierbij verkrijgbaar zullen zijn en voor welke prijs is nog even afwachten.

Of het nu nodig is om ADSL2/+ te kopen is aan jou en aan de aanbieders van deze diensten. In elk geval zal de aantrekkelijkheid van een ADSL2/+ verbinding voor consumenten vooral liggen in de toepassingen die erbij gebruikt kunnen worden. Als je zo'n snelle verbinding hebt, wil je er natuurlijk ook wat mee doen. Voor emailen, chatten en surfen is een ADSL2/+ verbinding in elk geval overbodig. Hiervoor is de ADSL(1) standaard ruim snel genoeg. Nieuwe toepassingen zullen daarom het succes bepalen van ADSL2/+.

"Triple play" is een nieuwe marketingkreet die wil zeggen dat je data, voice en video tegelijk kan aanbieden op een ADSL2/+ verbinding. Met zo'n abonnement kun je internetten, bellen en tv en video kijken tegelijk, terwijl je maar zaken doet met 1 provider. Versatel zal waarschijnlijk de eerste aanbieder worden van zo'n ADSL2+ abonnement.

Overstappen

ADSL2/+ vereist nieuwe apparatuur en niet alleen voor de abonnee. Providers moeten grote inversteringen doen in nieuwe apparatuur voor het ADSL2/+ netwerk. De abonnee krijgt een modem die toegerust is voor ADSL2/+. Onder andere Zyxel en SMC hebben al nieuwe ADSL2/+ produktlijnen geïntroduceerd voor consumenten.

BBNED over ADSL2+

Een e-mail aan BBNED leerde mij het volgende over de afstanden die overbrugd kunnen worden met de nieuwe ADSL2+ techniek en de kwaliteit van ADSL2+ verbindingen.

De grotere download-bandbreedte van ADSL2+ zal vooral merkbaar zijn als (1) abonnees dicht bij de wijkcentrale wonen en (2) de koperdraad tussen de centrale en de abonnee van goede kwaliteit is. Eenzelfde voorwaarde geldt voor ADSL1. Abonnees die ver van de centrale wonen halen meestal niet de maximale downloadsnelheid van een snel (8Mbits/s) ADSL1 abonnement.

BBNed schrijft dat uit tests is gebleken dat bij een afstand van maximaal 800 meter van de wijkcentrale een downloadsnelheid van de volle 24 Mbits/s mogelijk is. Woon je tussen de 800 meter en 2,5 km van de wijkcentrale dan is (ongeveer) een downloadsnelheid van 16Mbits/s mogelijk. Een belangrijk bijkomend voordeel van ADSL2+ voor mensen die ver van de wijkcentrale wonen is de stabiliteit van ADSL2+.

Kort samengevat: op korte afstanden van de centrale is het met ADSL2+ mogelijk om zeer data-intensieve toepassingen aan te bieden, zoals Video on Demand, IPTV, VoIP (Voice over IP) en internettoegang (eventueel in een 'triple play' pakket). Op grotere afstanden is ADSL2+ met name interessant door de toegenomen stabiliteit ten opzichte van ADSL1. Je zult op grote afstand van de centrale echter niet de volle snelheid halen, maar genoegen moeten nemen met snelheden die overeen komen met die van een ADSL1 verbinding.