Inhoud

Bellen via internet

BellenVoice Over IP (VOIP) is een manier om stemgeluid digitaal over een IP netwerk te verzenden. Het internet is zo'n IP netwerk, maar ook thuisnetwerken gebruiken het IP protocol. Bellen via internet is voordeliger dan bellen via het normale telefoonnetwerk. Soms zijn de gesprekken die je voert zelfs helemaal gratis. Reden genoeg voor sommige bedrijven om hun telecominfrastructuur om te bouwen. Voor de thuisgebruiker zijn er echter ook interessante mogelijkheden. Je kunt zelf 'voipen' vanaf een computer met internetverbinding of vanaf een normale telefoon. In het laatste geval moet je een overeenkomst afsluiten met een VOIP provider.

Bellen met een normale telefoon

Als je wil bellen via internet met een normale telefoon dan moet je in zee gaan met een aanbieder van internettelefonie, ofwel VoDSL (Voice over DSL). Onder andere Tiscali, UPC, Multikabel en @Home bieden internetabonnementen aan met de mogelijkheid om te bellen via internet. Het is op dit moment helaas nog niet mogelijk om internettelefonie los van een internetabonnement te kopen. De Consumentenbond maakt zich sterk om dit voor elkaar te krijgen bij aanbieders.

Als je belt via een aanbieder van internettelefonie kun je een normale telefoon direct op de modem aansluiten. Er komt dus geen computer aan te pas.

Voordelen Nadelen
Betrouwbaar doordat er een vast deel van uw internetverbinding voor telefoonie gereserveerd is. Bellen via een VOIP provider is goedkoper dan normaal bellen, maar niet gratis.
Relatief makkelijk installeren
Geen computer benodigd

Bellen vanaf een computer

Gesprekken van computer naar computer zijn geheel gratis. Veruit het populairste programma om te bellen via internet isSkype. Je kunt met Skype bellen via internet vanaf jouw computer naar een andere computer. Bij computer-naar-computer gesprekken worden gebruikers niet met een telefoonnummer, maar met een gebruikersnaam (nick) geïdentificeerd. Iedere Skype gebruiker heeft een unieke Skype name waarmee hij/zij gebeld kan worden. Voorwaarde voor het gebruiken van internettelefonie via de computer is dat beide deelnemende computers de software (Skype) geïnstalleerd hebben. Verder zijn de volgende zaken nodig.

  • Een snelle internetverbinding (kabel of ADSL voldoet)
  • Een geluidskaart en speakertjes
  • Een microfoon (of boxjes en microfoon verenigd in een headset)

Skype biedt ook de mogelijkheid om vanaf de computer naar echte telefoonnummers in binnen- en buitenland te bellen. De makers van Skype hebben voor deze mogelijkheid de naam 'Skypeout' bedacht. Je betaalt voor bellen via internet met Skypeout een gereduceerd tarief.

Voordelen Nadelen
Goedkoop. Computer-naar-computer gesprekken zijn gratis, waarheen je ook belt. Iets minder betrouwbaar, omdat normaal internetverkeer en telefonie door dezelfde lijn gaan.
Bellen naar echte telefoonnummers mogelijk tegen lage kosten. (Skypeout) Software , computer en randapparatuur benodigd

Welke aanbieder?

Internettelefonie via de normale telefoon (VoDSL) wordt op het moment van schrijven door een tiental internet providers aangeboden. Zoals gezegd is de telefoniedienst tot nu toe altijd gekoppeld aan een normaal internetabonnement. Biedt jouw internetprovider geen internettelefonie, dan zul je van provider moeten wisselen. Ik ga ervan uit, of hoop in elk geval dat dit in de toekomst verandert.

Aanbieders van internettelefonie werken met eenzelfde tarievenstelsel als aanbieders van klassieke telefonie. Er worden aansluitkosten, vaste abonnementskosten en gesprekskosten berekend. Aan de hand van deze kosten kun je bekijken hoe duur je uit bent bij de verschillende aanbieders en hoe dit zich verhoudt tot je huidige telefoonrekening.