Inhoud

Een computer of netwerk beveiligen

In deze uitleg ga ik in op het beveiligen van een computer of netwerk onder Windows. Aangezien steeds meer computers verbonden zijn met een breedband internetverbinding is het steeds vaker nodig om na te denken over het beveiligen van de computers die ermee verbonden zijn. Computers zijn steeds langer zonder onderbreking met internet verbonden en inbrekers hebben daarom meer tijd om een computer aan te vallen. Bovendien hebben computers met een breedband internetverbdinding vaker een langere tijd achter elkaar het zelfde ip adres. Een computer is dus langer achter elkaar op hetzelfde adres te vinden waardoor kwaadwillenden meerdere pogingen kunnen wagen om een computer aan te vallen.

Helaas onderschatten nog veel mensen het risico van een computer slecht of niet beveiligen. Zeker met een constante internetverbinding kun je echter wachten op een aanval of een virus. Als je dan niet goed beveiligd bent kan dit heel vervelend uitpakken. Er zijn tal van manieren waarop een computer aangevallen kan worden. Eigenlijk te veel om op te noemen en ook te veel om je computer helemaal tegen te beveiligen. Duik echter nog niet direct naar de uit-knop van je computer. De meeste aanvallen vanaf internet stellen weinig voor en kunnen beschouwd worden als het slechts 'aftasten' van een computer in plaats van een echte aanval. Daarnaast kan je een computer goed beveiligen met behulp van een firewall en een virusscanner.

Een computer beveiligen is niet een kwestie van een keer doen en dan verder vergeten. Crackers en virusschrijvers ontdekken regelmatig veiligheidslekken in de grote besturingssystemen en ze verzinnen ook constant nieuwe virussen. Het is dus zaak om een goede virusscanner te installeren die zichzelf update, zodat de computer altijd beveiligd is tegen de laatste virussen. Met bijvoorbeeld de automatische update functie in Windows XP kun je updates automagisch laten downloaden en installeren, zodat ook het besturingssysteem up to date blijft.