Inhoud

Computer beveiligen: methodes

Er zijn een hoop dingen die je kunt doen om je computer of netwerk te beveiligen. Om te beginnen is het handig om te weten of je een netwerk gaat beveiligen of slechts 1 computer. Globaal gelden er de volgende regels voor het beveiligen van thuisnetwerken.

Netwerk met software routing beveiligen

Als je een netwerk wil beveiligen voor aanvallen vanaf internet, dan moet op de computer die direct is aangesloten op internet, de router, een firewall staan om het hele netwerk te beveiligen tegen aanvallen vanaf internet. Je hoeft op de andere netwerkcomputers in pricipe geen aparte firewall te installeren. Hierbij nemen we natuurlijk aan dat het netwerk van binnen veilig is en er geen aanvallen plaatsvinden van de ene netwerkcomputer op de andere binnen het netwerk. Als je een netwerk op deze manier beveiligt (aangeraden) dan moet de firewall wel even laten weten dat de netwerkcomputers mogen communiceren met internet en andersom. Dit kan je in elke firewall instellen. De ene biedt een automatische wizard om dit te doen, bij de andere moet je zelf regels definiëren. Bij de handleiding van de firewall staat hoe dit moet. Onder andere Norton en ZoneAlarm detecteren bij de installatie of er een netwerk aanwezig is en bieden direct de mogelijkheid om een thuisnetwerk toegang te geven tot internet. Je moet in een netwerk wél elke computer voorzien van een virusscanner.

Eén computer beveiligen

Als je geen netwerk hebt en slechts met én computer direct op internet aangesloten bent, moet je beveiligen door simpelweg een firewall én virusscanner op deze pc te installeren.

Netwerk met hardware routing beveiligen

Als je een netwerk heeft dat internet krijgt via een hardware router, hangt het van de firewall op de router af hoe goed je beveiligd bent. De meeste routers hebben een ingebouwde firewall. Als je niet zeker weet hoe veilig je computer is met de firewall van de hardware router, kun je gebruik maken van de online tests van verschillende beveiligingsites. Je kan op internet en in de handleiding van derouter vinden hoe je de firewall instelt.

Firewall

Een firewall is een programma dat een computer kan beveiligen door op zijn minst de verbindingen van en naar een computer in de gaten te houden. Op zijn meest is een firewall een programma dat

 • verbindingen (in en uit) in de gaten houdt
 • ongewenste verbindingen blokkeert
 • ongewenste informatie blokkeert
 • uw privé gegevens beschermt
 • door de gebruiker gemaakte regels kan gebruiken

Er zijn veel verschillende firewalls. De meesten beveiligen de computer direkt na het installeren door poorten dicht te zetten die gebruikt kunnen worden om in te breken en die niet gebruikt worden door services op de computer. Daarnaast houden veel firewalls in de gaten welke verbindingen de computer met internet maakt. Verbindingen die niet expliciet toegestaan zijn worden geblokkeerd. Dit voorkomt dat een kwaadaardig programma contact kan maken met internet om bijvoorbeelde persoonlijke gegevens te versturen, of om een computer open te zetten voor een virus. Vaak kun je zelf door middel van regels instellen welke poorten en protocollen wél of juist niet gebruikt mogen worden voor uitgaand (outbound) of binnenkomend (inbound) verkeer. Sommige firewalls hebben extra functies zoals het blokkeren van popup advertenties en banners of het beschermen van door jou opgegeven prive informatie (bijvoorbeeld uw pincode of email adres). Ook kan soms de toegang tot bepaalde websites geblokkeerd worden (bijvoorbeeld sites met sex en/of geweld).

Virusscanner

Zoals eerder gezegd wordt tegenwoordig veel gebruik gemaakt van email om virussen te verspreiden, maar ook filesharing programma's zoals Kazaa en Edonkey worden gebruikt om virussen te verspreiden. Je kunt je computer beveiligen tegen virusscanner. Een virusscanner

 • houdt in de gaten welke bestanden je computer binnenkomen
 • houdt in de gaten wat bestanden op je computer doen
 • scan zo nu en dan naar virussen op je systeem

Kortom, een virusscanner is constant actief om na te gaan of er virussen zijn tussen de data die op jouw computer staat of daar (bijvoorbeeld via internet) terecht komt. Een goede virusscanner wordt regelmatig geupdate. Een virusscanner moet namelijk steeds op de hoogte zijn van de nieuwste virussen die de computer kunnen bedrijgen. Sommige virusscanners updaten zichzelf automatisch als je online bent.

Gezond verstand

Misschien wel de belangrijkste manier om een computer goed te beveiligen.

 • Een computer beveiligen is niet een kwestie van 1 keer doen en dan vergeten. Virusdefinities moeten geupdate worden en ook patches voor het besturingssyteem moeten af en toe gedaan worden.
 • Gebruik nooit voor alles hetzelfde wachtwoord
 • Kies wachtwoorden met letters, cijfers en vreemde tekens. Deze zijn moeilijk te kraken door een inbreker.
 • Kijk altijd uit als je files downloadt. Virussen zitten o.a. vaak in .com .bat of .exe files. DLL files kunnen ook een virus bevatten, maar worden meestal geplaatst via een .bat of .exe bestand. Een .zip file is een archief dat meerdeere bestanden bevat. Files in het zip bestand kunnen virussen bevatten. Je moet altijd voorzichtig zijn met het downloaden van bovengenoemde bestanden. Het beste kun je gedownloade bestanden eerst scannen met een virusscanner. JPG of GIF files (plaatjes) kunnen geen virussen bevatten.
 • Zorg dat je geen onnodige services draait op je computer.. Zorg bijvoorbeeld ook dat niet per ongeluk 'file en printersharing for Windows networks' aan staat op de internetverbinding! Windows doet dit automatisch wel! (start > settings > network connections > dubbelklik verbinding > klik properties > kijk in de lijst en vink 'file- and printersharing for Microsoft networks' uit.
 • Houdt nieuws in de gaten over het beveiligen van computers. Windows is niet (verre van) perfect beveiligd en er komen regelmatig zogeheten 'patches' en updates uit om een veiligheidsprobleem (security hole) in Windows op te lossen. Je kunt bijvoorbeeld naar http://www.microsoft.com/security/.
 • Denk niet dat het jou nooit overkomt.