Inhoud

Hoe DNS onderhouden wordt

Het domeinsysteem kent miljoenen domeinnamen die gekoppeld zijn aan miljoenen computers. Het unieke van het systeem is dat het gedistribueerd is. Een site eigenaar zorgt zelf dat het domein van de website aan het juiste ip adres gekoppeld is. Er is echter wel enige sturing nodig om het systeem draaiende te houden. Zo moet er vooral op gelet worden dat domeinnamen altijd uniek zijn.

Per top-level domein is er een organisatie die hiervoor zorg draagt. Zo onderhoudt Verisign het .com TLD en de Stichting Internet Domein Registratie Nederland is verantwoordelijk voor het .nl ccTLD (country codeTop Level Domain).

ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) is de overkoepelende organisatie en in feite de eindverantwoordelijke voor de correcte werking van het domeinnaamsysteem. Ook accrediteert ICANN organisaties die op willen treden als registreerder. Hiervoor stelt het eisen op het gebied van technische infrastructuur, kennis en financiƫn.

Concluderend kun je zeggen dat op laag niveau registranten zelf de correcte werking van hun domein verzorgen door het bijhouden van de bijbehorende DNS servers. Dit zijn meestal webhosting en domeinnaamregistie bedrijven, maar een webmaster kan ook zelf zijn eigen DNS draaien.

Aan de bovenkant van de piramide staat de organisatie die zorg draagt voor een bepaald top-level domein ofzone.