Inhoud

Draadloos internet

Draadloos internet thuis is 'hot'. De apparatuur die benodigd is voor een draadloos netwerk is iets duurder dan die voor een bekabeld netwerk, maar het prijsverschil is voor velen tot een acceptabel niveau gedaald. Verder zijn laptops tegenwoordig standaard uitgerust met een draadloze netwerkkaart. Voor velen is dit reden om thuis draadloos internet aan te leggen

De voordelen van een draadloos netwerk liggen voor de hand. Je hoeft niet meer op je knietjes het hele huis door om kabel aan te leggen en je kunt draadloos internet ontvangen op elke plek binnen het bereik van het toegangspunt (of 'access point' ofwel AP). In deze uitleg een beschrijving van de huidige draadloze techniek en een beschrijving van de benodigde netwerkapparatuur.

Techniek

Draadloze netwerken werken met radiosignalen. In een draadloos netwerk is elke computer uitgerust met een draadloze netwerkkaart. Een draadloze netwerkkaart kan digitale informatie (0-en en 1-en) omzetten in een radiosignaal en andersom. Zo kan het apparaat digitale informatie omzetten in een radiogolf en verzenden naar een ander draadloos netwerkapparaat, zoals een draadloze netwerkrouter of een andere draadloze netwerkkaart. Andersom kan een draadloze netwerkkaart radiogolven ontvangen en terug vertalen naar digitale informatie. Zo is communicatie tussen netwerkapparaten mogelijk.De snelheid waarmee data getransporteerd kan worden over een draadloos netwerk is afhankelijk van een aantal factoren.

  • De efficiĆ«ntie waarmee digitale informatie omgezet wordt in de radiogolf
  • De frequentie van de radiogolf
  • Storing door obstakels of interferentie

De standaard voor draadloze netwerken heet 802.11. Deze code is toegewezen door "the Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE)". IEEE is een organisatie die standaarden beschrijft voor elektronische toepassingen. Binnen de 802.11 specifcatie bestaan veel subsoorten. 802.11a, 802.11b en 802.11g zijn de bekendste en zijn verkrijgbaar voor consumenten. Wil je thuis draadloos internet aanleggen, dan is 802.11g momenteel de meest voor de hand liggende keuze.