Inhoud

WAPs en draadloze routers

Een Wireless Access Point (WAP of AP) is weinig meer dan de naam doet vermoeden: een draadloos toegangspunt. Een AP is qua functie de tegenhanger van een switch of hub in een bekabeld netwerk.

Access points kun je los kopen of ingebouwd in een draadloze router. Een los access point koop je meestal alleen als je al een bekabeld netwerk hebt liggen. Je kunt dan het wireless access point in de switch of hub prikken om het netwerk voor draadloze apparaten toegankelijk te maken. Ga je helemaal vanaf het begin beginnen met het aanleggen van een draadloos netwerk, dan is het handiger (en goedkoper) om een draadloze router te kopen. Draadloze routers zijn voorzien van een ingebouwd wireless access point en van een switch voor kabelverbindingen. Je kunt er dus draadloos internet mee ontvangen of via een netwerkkabel.

Om de zaak wat te verduidelijken staan hieronder twee afbeeldingen van verschillende netwerk setups voor draadloos internet.

Draadloos Een bekabeld netwerk is gemakkelijk uit te breiden tot een draadloos netwerk door het toevoegen van een wireless access point. Het access point wordt in de switch (van de router) geplugd. Draadloos Een draadloze router kan meestal zowel draadloze als bekabelde verbindingen aan. Het wireless access point zit ingebouwd in de draadloze router. Draadloze Draadloze router van Linksys