Inhoud

Glasvezel internet

Nederland stapt in de komende jaren over op glasvezel internet. Dat is ook nodig, want de snelheidsgrenzen van de huidige internetverbindingen komen in zicht. Om de blijvende groei aan dataverkeer te kunnen verwerken zijn er verbindingen met een hogere bandbreedte nodig. Glasvezel internet kan ruimschoots aan die vraag voldoen. Het is het netwerk van de toekomst.

Een snelle ontwikkeling

In de beginperiode van internet moest je als je pech had soms een minuut wachten tot er enkele webpagina geladen was. Vandaag de dag downloaden we films, wisselen we foto's uit en kijken we online televisieprogramma's. De technologie is dan ook een hoop veranderd sinds die beginperiode. Zonder kabelinternet, ADSL en ADSL2 zou dit soort intensief gebruik niet mogelijk zijn en zou internetten nog steeds een kwestie van veel wachten en koffie drinken zijn. Maar het dataverbruik neemt toe en blijft toenemen en er komt een moment dat ook de grenzen van kabelinternet in ADSL bereikt worden.Glasvezel internetbiedt een veelvoud van de snelheden die kabelinternet en ADSL te bieden hebben en kan voldoen aan het steeds groeiende dataverkeer. De snelheid van glasvezel is zelfs zo groot dat er hele nieuwe toepassingen denkbaar worden.

100 terabitper seconde kan vervoeren. Met een verbinding van 100 terabit kun je de inhoud van 2800 DVDs per seconde vervoeren en zo'n verbinding is maar liefst 5 miljoen keer zo snel als een doorsnee consumentenverbinding van 20 Mbit. Kortom, een onvoorstelbare snelheid!

Natuurlijk is deze snelheid gemeten in een laboratoriumsituatie en zulke snelheden zullen niet direct voor consumenten beschikbaar zijn, maar het geeft wel aan wat de potentie van glasvezel internet is. Er past gewoon waanzinnig veel data door glasvezel. Veel meer dan we nu gewend zijn.

Is glasvezel internet nieuw?

Glasvezel internet is niet nieuw. In Aziƫ wordt glasvezel al langer gebruikt. Wat dat betreft is de uitrol van glasvezel internet in Nederland ook een beetje een inhaalslag. Bovendien gebruiken internet providers ook al gebruik van glasvezelverbindingen in hun eigen netwerk. Het is zeer waarschijnlijk dat de internetverbinding die je zelf gebruikt voor een deel over glasvezel loopt, misschien tot in de wijkcentrale of nog dichterbij, tot het kastje van je telecom provider in je straat. Het laatste stuk van de verbinding verloopt echter over koper, via het telefoonnetwerk of via de kabel.

Glasvezel internet tot in huis

Glasvezelverbindingen worden nu steeds vaker tot in het huis van de abonnee aangelegd. In het engels heet dit Fibre To The Home, of FTTH. De verbinding is dan van begin tot eind van glasvezel en je wordt dus niet meer beperkt door het relatief trage koper waar je nu mogelijk over surft.

De aanleg van glasvezel

Om glasvezel in huis mogelijk te maken moet er dus glasvezel aangelegd worden. Dat betekent dat de straat open moet en dat er in huis een verbinding naar de meterkast gemaakt moet worden. Het is nogal een klus om heel Nederland op deze manier van glasvezel internet te voorzien. Maar een andere manier om glasvezel internet te beschikken is er nu eenmaal niet, dus aanbieders van glasvezel internet sluiten nieuwe abonnees wijk voor wijk aan en langzaam maar zeker groeit het aantal huizen dat kan beschikken over glasvezel internet. Op dit moment zijn zo'n 700.000 huizen aangesloten op glasvezel internet en dat aantal zal in de komende jaren snel groeien.

De beschikbaarheid van glasvezel

De beschikbaarheid van glasvezel is nu dus nog beperkt in Nederland. Als je deze pagina al bekijkt via een glasvezelverbinding, dan behoor je tot een van de gelukkigen. De rest zal nog even moeten wachten en moet de verschillende glasvezel aanbieders goed in de gaten houden.