Inhoud

Voordelen van glasvezel internet

In glasvezelkabels wordt informatie als lichtsignalen verstuurd. Het aan en uit knipperen van het lichtsignaal komt overeen met de elektrische pulsjes die door koperen verbindingen gestuurd worden. Op deze manier wordt informatie "binair", dus in een patroon van eenen en nullen, gecodeerd.De frequentie van lichtpulsjes in glasvezelverbindingen ligt veel hoger dan de frequentie van elektrische pulsjes in koperverbindingen. Daardoor kan er per seconde veel meer informatie door een glasvezelverbinding dan door een koperen verbinding.

Met glasvezel zijn voor consumenten al direct snelheden van 100 mbit per seconde mogelijk. Dat is twee a drie keer zo snel als wat mogelijk is met de koperverbindingen die we gewend zijn. Maar dat is nog maar het begin. Zoals je eerder hebt kunnen lezen ligt de potentie van glasvezel internet veel hoger. De glasvezeltechnologie is in principe in staat om tientallen of zelfs honderden gigabits per seconde te transporteren.

Future proof

Glasvezel internet is "future proof", ofwel, toekomstvast. Met glasvezel internet kunnen de voorspelde behoeftes aan dataverkeer voor de komende decennia ruimschoots gedekt worden, zegt ook de FFTH Council, een organisatie die zich sterk maakt voor glasvezel internet in Noord-Amerika. Zij schatten dat het dataverbruik in de komende decennia mogelijk vijftig keer zo groot wordt. Met internet via glasvezel internet zal dit echter geen probleem zijn.

Afstanden

Een ander voordeel van glasvezel is dat je er grote afstanden mee kunt overbruggen. In koperverbindingen neemt de kwaliteit van het signaal snel af naarmate de lengte van de kabel toeneemt. Dat is waarom je met ADSL nooit de maximaal mogelijke snelheid van je abonnement haalt als je ver van de telefooncentrale woont. De kwaliteit van het signaal daalt naarmate je verder van de centrale woont en het resultaat is een lagere snelheid. Met glas kun je honderden kilometers overbruggen met slechts een zeer kleine kwaliteitsvermindering van het signaal. Dit komt door de fysieke eigenschappen van de kabel en de eigenschappen van licht. Hierover lees je meer op de volgende pagina.

Kosten

De kosten voor de aanleg van glasvezel zijn vergelijkbaar met die van bestaande kopernetwerken, of zelfs lager. De FTTH schat dat Amerikaanse kabelbedrijven 84 miljard dollar hebben uitgegeven om huizen in Noord-Amerika van een aansluiting op een kopernetwerk te voorzien en dat eenzelfde of een lager bedrag nodig is om huizen aan te sluiten op glasvezel internet.

Ruimte en gewicht

Een enkele, kleine glasvezelkabel kan evenveel informatie vervoeren per seconde als een dik, groot pak koperen kabels bij elkaar. Dat is prettig bij het aanleggen van glasvezel internet en het is helemaal een groot voordeel als er netwerkverbindingen moeten worden gemaakt op plekken waar de ruimte beperkt is of waar gewicht een belangrijke factor is, zoals in vliegtuigen.