Inhoud

Gratis webhosting zonder reclame getest

Gratis webhosting is vrij ruim verkrijgbaar. In Nederland is het aanbod misschien niet zo heel groot, maar voor mensen met niet al te veel eisen is er een goed aanbod. Gratis hosting heeft wel nadelen ten opzicht van betaalde hosting, maar kan desondanks heel handig zijn voor mensen die een kleine website beheren. In dit artikel zet ik de aspecten van gratis webhosting uiteen. Onderaan dit artikel vind je een overzicht van een aantal gratis webhosters die Tekstenuitleg zelf uitgeprobeerd heeft.

Hoe gratis is gratis webhosting?

Gratis webhosting is soms helemaal gratis, maar vaak zijn er wel enkele verschillen met betaalde webhosting.

 • Bij gratis webhosting abonnementen krijgt je website een adres op het domein van de webhost. Dat kan eruit zien als: jouwwebhost.nl/leden/janjansen/. Een 'echt' domein zoals jouwleukewebsite.com is nooit inbegrepen.
 • Vaak plaatsen gratis webhosting providers reclame op de sites van niet betalende leden die je zelf niet weg kunt halen. Je hebt dus geen volledige controle over wat er op je site verschijnt.
 • Bij gratis webhosting providers kan je soms niet uploaden via FTP. In plaats daarvan upload je bestanden via een webinterface. Dat is, zeker als je meerdere bestanden wil uploaden (en dat wil je best vaak) onhandig.
 • Bij gratis webhosting geldt soms een vrij laag datalimiet.
 • Bij een gratis webhost krijg je vaak niet zoveel harddiskruimte op de server.
 • Zaken als PHP scripting en Mysql databases worden vaak niet ondersteund bij gratis webhosting.

Waarom bieden bedrijven gratis webhosting aan?

Gratis webhosting is meestal bedoeld als een opstapje naar betaalde webhosting. Zoals hierboven al staat plaatsen webhosters soms advertenties op je site, of ze bieden niet de mogelijkheid om een echte domeinnaam aan een gratis account te koppelen.

Wil je als gebruiker van gratis webhosting een account zonder reclame, of je wil toch een domein aan je website koppelen, dan ben je vaak toch verplicht om een betaald account af te nemen.

Eigenlijk is dat een beetje de truc bij gratis webhosting: het is wel gratis, maar de kans dat je vroeg of laat toch naar een betaald account gaat is behoorlijk. Voor niets gaat de zon op natuurlijk. En dan is het natuurlijk makkelijk als je met één mailtje je gratis account kunt laten upgraden naar een betaald account. En zie daar, een nieuwe klant voor de webhoster! Er is verder niets mis met deze vorm van marketing, maar het is wel goed om te weten dat je mogelijkheden vaak wat beperkt zijn bij gratis webhosting.

Webhosters vergelijken

Hieronder staan criteria kort opgesomd die je kunt gebruiken om gratis webhosters te vergelijken.

Schijfruimte

Het maximaal aantal megabyte aan harddiskruimte die jouw site mag innemen op de server van de gratis webhost.

Dataverkeer

Het maximaal aan dataverkeer dat de site mag genereren. Om te weten of je genoeg hebt aan een bepaalde hoeveelheid dataverkeer moet je de gemiddelde grootte van een pagina schatten en het maximum daardoor delen. Bijvoorbeeld, een site heeft een gemiddelde paginagrootte van 40 kilobyte en het datalimiet is 1000 megabyte ( = 1 gigabyte) per maand.

1 gigabyte = 1000 megabyte = 1000.000 kilobyte 1000.000 / 40 = 25.000 pageviews per maand

Voor een beginnende site is een datalimiet van 1 gigabyte dan ook ruim voldoende. Welke beginnende site trekt er immers meteen 25.000 bezoekers per maand? Weinig in elk geval, tenzij je hele grote bestanden gaat aanbieden die iedereen wil downloaden.

Domeinnaam

Bij gratis webhosting krijg je een adres op het domein van de webhost. Dat kan eruit zien als webostingbedrijf.nl/~leden/jouwnaam of jouwnaam.webhostingbedrijf.nl/. Wat handig is om alvast uit te zoeken bij een gratis webhoster is of het mogelijk is om een echt domein aan je gratis pakket te koppelen (meestal niet) en wat het kost om dat uiteindelijk wel te doen. Als je website succesvol is, dan is het echt aan te raden om er een echte domeinnaam aan te koppelen. Je wordt dan door je bezoekers, maar ook door zoekmachines serieuzer genomen. Houd dit in de gaten.

Reclame van de webhost

Gratis webhosting providers willen vaak zelf ook wat verdienen aan hun service en plaatsen daarom soms reclame op de pagina's van hun niet betalende leden. De reclame kan geplaatst worden in de vorm van een popup, een tekst link, een banner, een frame, of een iframe. Is de reclame storend of kunnen je bezoekers ermee leven? De beslissing is aan jou!

Je eigen reclame

Niet alle gratis webhosts staan het plaatsen van je eigen reclame toe. Websites waarmee geld verdiend wordt verliezen soms het recht op gratis webhosting en moeten een betaald abonnement nemen. Dat is handig om van te voren te weten, zeker als je plannen hebt om internetmiljonair te worden.

Besturingssysteem

De keuze voor een het besturingssysteem van de server komt neer op de keuze tussen een Windows variant en een Unix/Linux variant. De meeste gratis hosts zullen onder Linux hosten, omdat dit een gratis besturingssysteem is dat bovendien uitblinkt op (web)server gebied.

Scripting

Mogelijkheden voor het runnen van scripts zoals ASP en PHP en eventueel databases zoals Mysql worden meestal niet geboden bij gratis webhosting. ASP en PHP zijn server-side scripting talen. Je kan met deze talen op de server dynamisch je webpagina's bakken voordat ze naar de gebruiker verstuurd worden. PHP en ASP worden veel gebruikt voor de interactie met een database. Mensen die op zoek zijn naar ASP en PHP hoef ik verder weinig te vertellen hierover. Gratis webhosting diensten die zowel PHP of ASP en Mysql bieden zijn dun gezaaid.

FTP/HTTP bestanden uploaden

Soms kan je bij een gratis webhosting provider alleen via de webbrowser bestanden uploaden (HTTP). Bestanden uploaden via FTP met een FTP client werkt veel makkelijker.

Gratis webhosts

Zoals beloofd volgt hier een overzicht van enkele interessante gratis webhosting diensten. Tekstenuitleg onderzocht ze allemaal door zelf een site aan te maken.

Gratis webhosting #1: 000webhost.com

Bij 000webhost.com kun je gratis webhosting krijgen met toegang tot CPanel. CPanel is een management systeem dat veel gebruikt wordt door webhosters. 000webhost biedt bij hun gratis webhosting een groot aantal mogelijkheden.

 • Twee mysql databases
 • PHP ondersteuning
 • 1500 Mb schijfruimte
 • Cpanel administratiesysteem
 • FTP toegang
 • Geen advertenties

Voor meer informatie over deze gratis webhoster fiets je naar 000webhost.com en maak je een account aan. Je account is direct beschikbaar, dus je kunt meteen bekijken of het je wat lijkt.

Gratis webhosting #2: Zymic

Het inschrijfproces van Zymic bestaat uit twee delen. Je schrijf je eerst in op de Zymic website als Zymic gebruiker. Na het klikken op een link in de bevestigingsmail die je toegestuurd krijgt kun je verder met het aanmaken van een gratis webhosting account.

Zymic ondersteunt de volgende zaken op zijn gratis webhosting:

 • Drie Mysql databases
 • PHP ondersteuning
 • 6000 Mb schijfruimte
 • FTP toegang
 • 'Zymic' hosting control panel
 • Geen advertenties
zymic webhosting panel

Het hosting control panel van webhoster Zymic

 

Meer informatie over deze gratis webhosting provider vind je op www,zymic.com

Weet je zelf nog een goede gratis webhosting dienst?

Dan hoor ik het graag. Je kunt via de link onderaan de site (Voorwaarden en info) altijd even contact opnemen. Gratis webhosting diensten veranderen vaak vrij regelmatig hun dienst, of ze houden er in het geheel mee op. Mocht je merken dat de informatie in dit artikel niet meer up-to-date is, ook dan waardeer ik het zeer als je het even laat weten. Succes met het bouwen van je website!