Inhoud

Een hoge positie in Google verkrijgen, hoe doe je dat?

In deze cursus Google leer je hoe je met je website eenhoge positie in Googlekunt krijgen. Ik leg daartoe uit hoe Google pagina's beoordeelt en wat je kunt doen om zo goed mogelijk beoordeeld te worden (op een eerlijke manier). Eenhoge positiekrijgen gaat echter niet van de een op de andere dag. Het is een kwestie van de juiste strategie toepassen en een lange adem hebben. Het behalen van de top kan maanden of zelfs jaren duren, afhankelijk van de trefwoorden waar je op gevonden wil worden.

Positie van een webpagina

Google waardeert webpagina's met behulp van wiskundige formules op basis van een een aantal factoren. De inhoud van de pagina wordt uiteraard bekeken, maar ook het aantal webpagina's dat naar jouw website linkt is van groot belang. Google doet als het ware een populariteitsmeting door te kijken hoeveel websites naar jouw website linken. Hoe meer 'belangrijke' webpagina's linken naar een webpagina hoe hoger die pagina gewaardeerd wordt door Google. De positie van een pagina n de zoekresultaten wordt dus deels (grotendeels zelfs!) bepaald door andere websites.

Populariteit

Als een webmaster besluit om op zijn of haar site een link naar Tekstenuitleg.net te plaatsen dan ziet Google dat als een aanbeveling voor Tekstenuitleg.net. Maar niet elke zogeheten 'inlink' (een link van een andere website naar Tekstenuitleg.net is voor Tekstenuitleg.net een 'inlink') is voor Google even waardevol. Een link vanaf de voorpagina van Microsoft.com draagt veel meer bij aan de waardering van Tekstenuitleg.net dan een link vanaf de hobbywebsite van mijn buurman. Hoe relevanter en belangrijker de linkende pagina is, hoe meer deze bijdraagt aan de waardering van de gelinkte pagina.

Dit systeem lijkt op het noten- of citatensysteem dat in de wetenschappelijke wereld gebruikt wordt. Als er vaak gerefereerd wordt aan een wetenschappelijke publicatie, bijvoorbeeld met citaten of noten, dan neemt de waardering voor het geciteerde werk vaak toe. En ook hier geldt dat een referentie van een gelouwerd wetenschapper meer aanzien oplevert dan een referentie van de buurman. Een vast onderdeel van zoekmachine-marketing is daarom het verkrijgen van waardevolle inlinks.

Een hoge positie in Google, hoe doe je dat?

Trefwoorden

Zoals ik al zei is het veel werk om eenhoge positie bij Googlete krijgen, maar het is zeker niet onmogelijk. Je moet echter wel van te voren goed weten op welke trefwoorden je gevonden wil worden en je moet inschatten of dat realistisch is. Een nummer 1 positie in Google voor de zoekterm 'computer' is niet zo realistisch. 'Computer' is een hele algemene term die heel vaak gebruikt wordt. De concurrentie op deze zoekterm is moordend en in de topposities zie je veel grote sites die al jaren online zijn. Dat gaat een teleurstellende operatie worden. Een specifieker zoekzin als 'Mercedes klassiekers' is veel kansrijker. Het aantal sites voor deze zoekterm is veel kleiner en het zal je veel minder moeite kosten om het niveau van de top te bereiken. het is dus zaak om van te voren te bepalen op welke termen je gevonden wil worden. Dat doe je door de omvang en de kwaliteit van de concurrentie te beoordelen en in te schatten of je daar tegenop kan met de tijd en de motivatie die je hebt.

Tips voor een hoge positie bij Google

Hoewel de manier waarop Google pagina's waardeert constant verandert en pagina's constant opnieuw gewaardeerd worden hebben ik en anderen door de jaren heen aardig succes gehad door de volgende richtlijnen aan te houden.

 • Zorg dat je veel inlinks krijgt van belangrijke en relevante websites. Hoe hoog een pagina gewaardeerd wordt door Google is uitgedrukt in de PageRank-score, een score tussen 1 en 10. In de cursus over PageRank lees je meer over PageRank en linkpopulariteit. PageRank is echter geen heilige graal. Staar je er niet blind op. Een inlink van een pagina met PageRank 2 kan ook waardevol zijn als het een relevante en interessante pagina is. Als zo'n link niet bijdraagt aan een hogere Google positie kan hij bovendien altijd nog voor directe bezoekers zorgen die op de link klikken.
 • Schrijf interessante zaken die andere webmasters en mensen op forums aanzetten om links te plaatsen. Interessante content ontwikkelen is de belangrijkste en de meest tijdrovende klus bij het ontwikkelen van een succesvolle website. Het lange-termijnsucces van een website is er van afhankelijk en in feite vormt de inhoud het bestaansrecht van de website. Focus daarom eerst op goede, interessante content en je positie zal op den duur automatisch hoger worden.
 • Gebruik op een webpagina af en toe de woorden waar de pagina op gevonden moet worden en gebruik deze woorden in de titel van de pagina. Je kunt de 'trefwoorddichtheid' van je pagina bepalen met diverse tools.
 • Vaak onderschat: bedenk een toepasselijke titel (je weet wel, dat ding tussen de <title> tags) die mensen uitnodigt tot verder lezen
 • Gebruik de belangrijkste trefwoorden in de titel
 • Zorg ervoor dat de titel goed beschrijft wat de pagina te bieden heeft.
 • Houdt eens bij op welke titels je zelf graag klikt en waarom.
 • Gebruik afbeeldingen in de teksten die je schrijft.
 • Link naar interessante andere websites vanuit je pagina's.
 • Besteed geen of heel weinig tijd aan meta-tags. Voor je positie in Google zijn die niet (of niet zo) belangrijk.
 • Gebruik geen trucks zoals..
  • het plaatsen van talloze trefwoorden in dezelfde kleur als de achetrgrond, zodat ze onzichtbaar zijn
  • het verbergen van tekst met Javascript
  • etc... Zoekmachines zijn tegenwoordig te slim voor dit soort trucks en delen strafpunten aan aan zulke sites.

Je ziet waarschijnlijk al dat er aardig wat uren gaan zitten in het maken van een goed bezochte website met een hoge positie bij Google. Google en zoekmachines in het algemeen worden steeds beter in het automatisch selecteren van kwalitatieve en relevante webpagina's en andere content. Konden vroeger webmasters nog af met het vol zetten van een pagina met steekwoorden, nu is hij/zij gedwongen tot het maken van interessante teksten, videomateriaal, afbeeldingen en wat niet om een site onder de aandacht te krijgen en te houden.

Eigenlijk is het verkrijgen van een hoge positie in Google iets wat steeds minder te beïnvloeden is door "on-site" factoren. Het gaat erom datanderewebmasters vinden dat jouw site goed genoeg is om naar te linken. Dat bepaalt voor het belangrijkste deel de positie van je pagina's. Interessante inhoud, aangevuld met de tips hierboven en volhouden, dat is het devies!