Inhoud

Hoe snel is ADSL?

De snelheid van internetverbindingen (ADSl, VDSL of glasvezel) wordt in kilobits[kilobits] per seconde aangegeven. In o.a Windows wordt de grootte van bestanden in kilobytes[kilobaaits]aangegeven. Je kunt zeer gemakkelijk omrekenen van kilobits naar kilobytes, omdat 1 byte uit 8 bits bestaat. Het aantal kilobits per seconde moet je dus door 8 delen om op het aantal kilobytes per seconden te komen. Waarom omrekenen? Omdat de meeste mensen beter bekend zijn met kilobytes dan met kilobits.

Een rekenvoorbeeldje met downloadsnelheid

8 bit= 1byte
8 kilobit= 1 kilobyte
8 megabit (Mbit) = 1000 kilobyte = 1 Megabyte


Als je een aanbieding van een internet provider ziet voor "25 Mbit internet" dan betekent dit dus dat je met zo'n 3 Megabyte per seconde kunt downloaden.

De uploadsnelheid

Voor de meeste mensen is vooral de downloadsnelheid van de internetverbinding interessant, maar sommige mensen zijn ook geïnteresseerd in de uploadsnelheid. Dat is de snelheid waarmee je bestanden naar het internet kunt versturen. Bij ADSL en VDSL ligt de uploadsnelheid lager dan de downloadsnelheid. Meestal is deze maar een fractie van de uploadsnelheid. Kijk als je veel wil uploaden dus ook even naar de uploadsnelheid van het abonnement dat je afsluit.

Hoe snel is mijn abonnement echt?

De werkelijke snelheid van een internetverbinding ligt lager dan de snelheden waarmee geadverteerd wordt. Dat heeft verschillende redenen.

Ten eerste is de snelheid die je kunt behalen met een internetverbinding die over koperdraad loopt (zoals bij xDSL het geval is) afhankelijk van de kwaliteit en de lengte van de koperverbinding. Woon je ver van de wijkcentrale af, dan behaal je lagere snelheden dan iemand die dichtbij woont.

Daarnaast is er een nogal tecnische reden dat je nooit ├ęcht met de maximumsnelheid van je abonnement gegevens kunt versturen. Dat ligt aan de werking van het TCP/IP protocol, dat op internet gebruikt wordt om gegevens te versturen tussen computers. TCP/IP zendt niet alleen de  gegevens (zoals webpagina's, films, muziek, etc) die je wilt ontvangen of verzenden, maar het gebruikt ook wat  bandbreedte voor het controleren van de verbinding. Zo  stuurt  TCP/IP bijvoorbeeld een constante stroom aankomstbevestigingen heen en weer tussen twee computers die gegevens naar elkaar verzenden. Deze "TCP overhead", zoals het wel genoemd wordt, snoept een aantal procent van je totale bandbreedte op.