Inhoud

Conclusie

Spam is voorlopig nog niet uitgebannen. Er worden wetten ontworpen tegen spam, maar voorlopig is het vaak erg moeilijk om spammers te pakken en ISPs spelen een waar kat en muis spel met spammers. De ISP probeert de identiteit van de spammer te achterhalen met geavanceerde scripts en met onderzoek en de spammer verbergt zijn identiteit met andere methoden, zoals het gebruik maken van internet cafe's of het misbruiken van emailservers op internet. In de regel wordt deze strijd helaas nog altijd gewonnen door de spammers. Er zijn zoveel slecht beveiligde emailservers die misbruikt kunnen worden en zoveel gratis emaildiensten dat het nog zeer moeilijk is om spam effectief te gaan.

Je kunt je preventief wapenen tegen spam met bovenstaand advies, maar als je al veel spam ontvangt, zal het zeer moeilijk zijn om er helemaal vanaf te komen. Een spamfilter programma kan uitkomst bieden, maar houdt meestal nog niet alle spam tegen.

Veel providers bieden tegenwoordig een spamfilter aan waarop de reacties overwegend positief zijn. Een spamfilter bij de provider heeft als voordeel dat de spamberichten al voordat ze uw mailbox bereiken weg gefilterd worden. Je hoeft de spamberichten dus nooit te downloaden en zelf te openen of weg te gooien.