Inhoud

Hoe spammers aan e-mail adressen komen

Er zijn verschillende helaas zeer eenvoudige manieren waarop spammers aan emailadressen te komen. Een aantal hebben we al besproken op de vorige pagina. We zullen hier de meest voorkomende methodes bespreken. Een spammer kan ook kiezen om meerdere van onderstaande methoden naast elkaar te gebruiken.

De woordenboekmethode

Er is op aarde zo'n groot aantal emailadressen dat het zeer effectief is om een speciaal daarvoor geschreven programma willekeurige emailadressen te laten genereren om daar vervolgens spamberichten naar te sturen.

Zo kan bijvoorbeeld een script gebruikt worden dat een heel digitaal namenwoordenboek uitleest en achter elke naam bijvoorbeeld @hotmail.com plakt. Zo heeft een spammer al snel een paar duizend emailadressen te pakken waarnaar hij zijn ongewenste post kan sturen. Natuurlijk kan ook een gewoon woordenboek gebruikt worden. Er zijn tal van variaties mogelijk op dit concept, eigenlijk te veel om op te noemen. Het principe is dat op basis van namen, werkwoorden en zelfstandig naamwoorden er zeer gemakkelijk grote hoeveelheden potentiƫle emailadressen gegenereerd kunnen worden met een simpel computerprogramma. Een spammer kan na het versturen van de ongewenste post ook gemakkelijk zien welke emailadressen wel en niet bestaan. Van de niet bestaande adressen krijgt hij/zij namelijk een 'adres onbekend' bericht terug. Een spammer kan zelfs zo ver gaan om via een script in het emailbericht te kijken of je de mail gelezen heeft.

De spider methode

Spiders, ook bekend onder de namen bot, (web)crawler of (web)worm zijn programma's die webpagina's kunnen opvragen en lezen. Het is belangrijk dat je begrijpt dat niet elke spider per definitie slecht is. Zoekmachines gebruiken spiders om het web af te zoeken naar nieuwe websites of veranderingen in reeds bekende websites. Zo blijft de index van een zoekmachine up to date zonder dat medewerkers zelf naar nieuwe websites of veranderingen hoeven te zoeken. De webpagina die je nu leest wordt ook af en toe bezocht door spiders van zoekmachines. Wanneer ik een nieuw stuk toevoeg aan deze pagina zijn zoekmachines daar na een tijdje van op de hoogte en wordt volautomatisch herbepaald hoe hoog deze pagina in de zoekmachine gaat eindigen. Erg handig dus!

Spiders kunnen echter ook ingezet worden voor minder eervolle doeleinden: het lezen van emailadressen die op websites staan om als spam adressen te gebruiken. Van veel mensen staat het emailadres op een website. Hiervoor kunnen meerdere oorzaken zijn.

  • Wanneer je je inschrijft bij een online forum, wordt je emailadres soms online weergegeven in bijvoorbeeld je gebruikersprofiel.
  • Je kunt bij veel emailaanbieders kiezen om je adres te laten opnemen in een soort adressenboek dat door die aanbieder online wordt gezet, zodat anderen, waaronder spammers, je kunnen vinden.
  • Sommige webmasters plaatsen hun emailadres op hun website, zodat gebruikers vragen en opmerkingen kunnen sturen.

Er zijn tal van manieren waarop jouw emailadres op internet terecht kan komen, al dan niet met jouw toestemming. Uitzoeken of en waar je emailadres op internet staat is gemakkelijk: je typt simpelweg je emailadres in bij een aantal zoekmachines en kijkt of het ergens boven komt drijven. Als je je eigen emailadres niet vindt wil dat niet direct zeggen dat het ook nergens op internet staat, maar als je het wel vindt weet je het in ieder geval zeker.

Emailbestanden

Sommige bedrijven of personen leggen databanken aan vol met emailadressen om deze door te verkopen aan derden. Als je bij malafide websites je emailadres afgeeft door een emailformulier op die site in te vullen, loop je de kans dat je emailadres doorverkocht wordt aan een derde partij. Uiteraard zul je kort daarna ongewenste post ontvangen em het is moeilijk of helemaal niet na te gaan hoe de spammer aan je emailadres is gekomen.