Inhoud

Spam melden

Het achterhalen van een spammer is vaak erg moeilijk en soms gewoon onmogelijk. Vaak gaat het aanpakken van spammers door te kijken hoe het bericht op een bepaalde plek terecht is gekomen. Spammers kunnen sturen vanaf tijdelijke anonieme emailadressen, of ze kunnen een emailserver van een bedrijf of instelling misbruiken om spam te versturen. Spam stoppen is vaak moeilijk en soms onmogelijk. Het stoppen van spam kan je aan de bron aanpakken door misbruik te melden.

Spam melden bij de ISP van de spammer

Spam kun je ten eerste melden bij de internet service provider van de spammer. In de headers van het emailbericht kan je het ip adres vinden waarvandaan de spam gestuurd is. Door een reverse DNS lookup te doen op het ip adres kan je soms achterhalen wat het de ISP is van de verstuurder. Onder andere http://remote.12dt.com/rns/ biedt een online reverse DNS lookup mogelijkheid. Elke ISP heeft een adres waarop misbruik gemeld kan worden. Bij herhaaldelijk misbruik zullen providers stappen nemen om de spam te stoppen.

In Outlook kun je de (uitgebreide) headers van een email bekijken door een bericht te selecteren en rectermuisklik > options te kiezen. Als je webmail gebruikt moet je meestal instellen dat je uitgebreuide header informatie wil zien.

Spam melden bij de email provider van de spammer

Spam kun je ook melden bij de email provider van de verstuurder. Soms is dit een grote provider zoals Hotmail of Yahoo, maar soms worden ook email servers gekaapt. Het is bijvoorbeeld niet erg voor de hand liggend dat een universiteit spam stuurt, terwijl je toch spam vanaf een .edu domein kan ontvangen. In dit geval is de emailserver van die organisatie misbruikt om spam te sturen. In beide gevallen kun je spam melden via de site van de emaildienst, dan wel van de organisatie waarvan de email server gekaapt is. Soms zijn de emailprovider en de internet service provider dezelfde. Een emailprovider kan de spam stoppen door de spammer teogenag te ontzeggen tot de emaildienst.

Spam melden bij externe organisatie

Er is een aantal officiƫle en minder officiƫle organisaties actief waar je spam kan melden. Spamvrij.nl is een stichting die tot doel heeft spam te stoppen op het Nederlandse internet. Je kan hier terecht voor het melden van spam, maar ook voor een hoop spam gerelateerde informatie. Update: Een oplettende lezer vertelde mij dat de stichting Spamvrij inmiddels is opgeheven. De website bevat nog wel interessante informatie over spam.

De Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) heeft sinds kort een site geopend waarop je spam kan melden. Buitenlandse spam melden heeft geen zin, de OPTA neemt alleen klachten over Nederlandse spam in behandeling.

Bij de Reclame Code Commissie kun je ook spam melden. Zij hebben de "Code verspreiding reclame via emai.

Hoe meld ik spam?

Het is bij het melden van spam belangrijk dat je altijd de headers meestuurt met de melding. Aan de email headers kun je o.a. zien waar een bericht vandaan komt en dat kan helpen bij het opsporen van de verstuurder. In de meeste email clients zit een "show full headers" optie en in de meeste webmailsystemen ook. Zonder de header informatie kan de spammer niet gestopt worden omdat dan niet duidelijk is waar de spam precies vandaan komt.