Inhoud

Spam voorkomen

Er zijn verschillende methoden om spam te voorkomen. Eigenlijk is een van de beste methoden om spam te voorkomen om er uberhaupt niet aan te geraken. Dit doe je door je emailadres goed prive te houden. Op deze pagina vind je tips over hoe je spam kan voorkomen.

Spam voorkomen #1: Emailadressen op webpagina's

Een emailadres kan op diverse manieren bij een spammer terecht komen. Vaak wordt gebruik gemaakt van geautomatiseerde methoden. Zo zijn er programma's die het internet afstruinen op zoek naar emailadressen die op webpagina's staan. Je emailadres kan op een webpagina terecht komen als je je bijvoorbeeld inschijft voor een forum. Op fora en andere sites waarvoor je je moet inschrijven worden vaak emailadressen van gebruikers weergegeven in gebruikersprofielen. Soms zijn deze alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers, maar soms ook voor alle bezoekers. Als het emailadres zichtbaar is voor alle gebruikers, ook als ze niet ingelogd zijn, dan kan een programma de adressen van de webpagina lezen en opslaan om later spam naar te versturen. Spam voorkomen doe je door te zorgen dat je emailadres niet online komt.

Spam voorkomen #2: Emailformulieren

Gebruikers kunnen vaak met de aanbieders van een website communiceren via een emailformulier op de website. Wanneer je in een fomulier je emailadres invult en opstuurt loop je de kans dat de ontvanger later misbruik maakt van jouw emailadres. Of je wel of geen kans loopt om spam te ontvangen als je je emailadres opstuurt via een emailformulier moet je per keer beoordelen. Je kan een hoop spam voorkomen door je emailadres aan zo min mogelijk onbekenden te versturen. Soms hebben websites een privacyverklaring waarin staat hoe persoonlijke gegevens behandeld worden en soms wordt expliciet vermeld dat je adres wel of niet gebruikt wordt om vervolgmails te sturen.

Meer spam voorkomen #3: Niet uitschrijven

Af en toe worden in spam emails een link gegeven om je uit te schrijven. Een makkelijke manier om meer spam te voorkomen zou je denken, maar vaak werkt dit juist spam in de hand. Als je gebruik maakt van een uitschrijflink geef je namelijk aan dat het emailadres actief gebruikt en gelezen wordt, wat reden is om meer spam te sturen. Gebruik dus niet de uitschrijflink in een spam email. Spam voorkomen doe je dus gek genoeg door niet aan te geven dat je er vanaf wil. Ook hier geldt dat je het per keer moet beoordelen. In een bericht van een gerenomeerd bedrijf met een privacyverklaring kan je wel een uitschrijflink gebruiken, terwijl je dit bij malafide mails zeker niet moet doen.

Spam voorkomen #4: Meerdere email adressen

Het gebruiken van meerdere emailadressen is onder internetters een populaire methode om spam te voorkomen, of beter gezegd te ontwijken. Door een emailadres aan te maken speciaal voor gebruik op het web, kan je spam voorkomen op je 'echte' prive email adres. Je prive adres geef je alleen aan personen en bedrijven die je echt vertrouwt en het "spam" adres gebruik je op internet.

Spam voorkomen #5: Email aliasen

Een email aliasen zijn extra emailadressen die op dezelfde inbox zitten. Als je een email account hebt met het adres janjansen@jouwemailprovider.com dan kun je bijvoorbeeld de alias spam_voorkomen@jouwemailprovider.com aanmaken. Email die naar het alias adres gestuurd wordt komt binnen in dezelfde inbox als voor het 'hoofdadres'. Je kunt met aliasen heel goed spam voorkomen. Het hoofdadres geef je alleen aan mensen die je echt vertrouwt en je maakt aliasen aan voor gebruik op het web. Als er op een alias teveel spam binnenkomt verwijder je simpelweg het alias en maak je een nieuwe aan. Tekstenuitleg gebruikt deze methode met succes om spam te voorkomen.