Inhoud

Cursus HTML

Kennis van HTML is niet strikt noodzakelijk voor het zelf maken van een website. Je hebt genoeg HTML editors die standaard ontwerpen leveren die je in hoeft te vullen met je eigen tekst en plaatjes. Bovendien kun je met zulke editors ook in een grafische omgeving je webpagina maken, zonder dat je ooit naar de HTML hoeft te kijken. Waarom dan een cursus HTML? Als je de smaak te pakken krijgt en je wilt zelf een wat ingewikkeldere website maken, dan loop je al gauw tegen de limieten van een grafische editor aan. Daarnaast is het soms wenselijk om een website te maken die uit valide HTML bestaat en soms (vaak) maken editors ongeldige HTML aan. Dat is geen drama, want HTML is eenopmaaktaalen toevallig niet heel streng. Een browser kan dus vaak heel goed gokken wat je bedoelt als-ie een foutje in de HTML tegenkomt, maar niet altijd en niet in alle browsers. Samengevat:

  • Een cursus HTML vergoot je mogelijkheden en inzicht bij het maken van een website.
  • Een cursus HTML geeft je de mogelijkheid om geldige HTML te schrijven.
  • Een cursus HTML geeft je inzicht in het fenomeen 'browseronafhankelijkheid'. Niet alle HTML code wordt hetzelfde weergegeven door verschillende browsers. Meestal zijn de verschillen klein, maar met bepaalde HTML codes werkt het niet, of anders in verschillende browsers.

De HTML cursus op de volgende pagina's moet je klaarstomen om straks het template te begrijpen. Naast puur HTML vertel ik eerst wat over HTML en semantiek, een ietwat onderbelicht onderwerp bij het zelf maken van een website.