Inhoud

Nog enkele HTML tags

Voordat ik de HTML template introduceer op de volgende pagina is het handig als je de volgende HTML tags en attributen kent.

Line break tag

<br>is een enkele HTML tag die geen afsluitende tag nodig heeft. Als er <br> in de HTML code staat wordt hetgeen wat daarna komt op de volgende regel in de browser weergeven.

Paragraph tags

De<p></p>tags geven een paragraaf met tekst aan. Tussen twee paragrafen verschijnt een witregel bij het gebruik van <p></p>.

Font tags

<font></font>tags gebruik je om tekst op te maken.

<font face="Verdana, Arial, Trebuchet MS" size="4" color="blue"> Grote blauwe Verdana tekst </font>

  • Hetcolorattribuut wordt gebruikt om de kleur van de tekst tussen de <font></font> tags te bepalen. De kleur kan een woord zijn (blue) of een hexadecimale kleurcode voorafgegaan door een #. Bijvoorbeeld color="#CC0000" geeft donkerrode tekst.
  • Hetfaceattribuut bepaalt het lettertype. Je kunt zoals je hierboven ziet meerdere opties neerzetten. Als het Verdana font niet op het systeem van de gebruiker aanwezig is wordt naar Arial gezocht, etc.
  • Hetsizeattribuut bepaalt de grootte van de letters. Je kunt de waardes 1 t/m 6 gebruiken.

Ik vermijd het gebruik van font-tags opzettelijk in de template op de volgende pagina. Het nadeel van font tags is dat je ze elke keer moet gebruiken als je de tekst wil opmaken naar jouw wens. Je kunt dit soort stijl aanpassingen veel beter via CSS regelen. Je kunt daarmee site-breed de stijl van teksten, links, etc aanpassen en erg nauwkeurig ook. Mogelijk komt dit in een nieuw artikel aan bod en dan is het makkelijk als ik een schoon template als voorbeeld kan nemen. Wil je toch <font> gebruiken om tekst op te maken, dan weet je nu hoe het moet en waarom het eigenlijk niet handig is.

Heading tags

Heading tags worden gebruikt om een kopje boven een paragraaf met tekst te maken. Je hebt zes formaten headings. Hieronder staat <h1>heading 1</h1> bovenaan en <h6>heading 6</h6> onderaan.

HTML

HTML List tags

Met HTML kun je lijstjes maken. Het gebruik van lijsten is handig voor bijvoorbeeld linkmenu's of andere opsommingen. De HTML lijst is een vaak besproken element in discussies over <a href='/artikelen/zelf_website_maken/4'>semantische HTML</a>. Veel webmasters gebruiken een HTML tabel om een lijstje met links te maken, of ze maken een linklijstje simpelweg door de link telkens op een nieuwe regel te zetten met <br>. De semantiek verlangt eigenlijk dat een opsomming van zaken in een HTML lijst geplaatst wordt.

Unordered List: <ul> </ul> <br /> Als in de lijst geen voor de hand liggende volgorde besloten ligt, dan gebruik je een ongeordende lijst. Bijvoorbeeld een lijstje met wat artikelen. De lijst elementen staan tussen <li></li> tags. <br /> <br /> UL

<ul> <br />   <li> Internet delen </li> <br />   <li> Zelf een website maken </li> <br />   <li> Een computer bouwen </li> <br /> </ul>

Ordered List: <ol></ol> <br /> Als er een duidelijke volgorde in de lijst aanwezig is, dan gebruik je een geordende lijst. <br /> <br /> ongeordende

<ol> <br />   <li>Zelf website maken - pagina 1</li> <br />   <li>Zelf website maken - pagina 2</li> <br />   <li>Zelf website maken - pagina 3</li> <br /> </ol>