Inhoud

Bandbreedte verdelen en limiteren

Steeds meer mensen leggen zelf thuis een netwerk aan om spelletjes te spelen, te chatten, bestanden te delen en meer. Vaak is het delen van een internetverbinding ook onderdeel van de toepassingen. Zo kan je met het hele netwerk gebruik maken van een internetverbinding. Met de toename van het aantal gebruikers van een gedeelde internetverbinding zal je steeds vaker het probleem tegenkomen dat surfen langzaam gaat, dat online spelletjes haperen of dat het downloaden van bestanden traag gaat.

De verdeling van de bandbreedte van een internetverbinding over een netwerk is zeker bij Windows erg ondoorzichtig en daarom wordt vaak gebruikt gemaakt van programma's van derden om de beschikbare bandbreedte te verdelen en/of te limiteren. In deze guide een korte toelichting over het verdelen en limiteren van bandbreedte en een aantal programma's voor Windows die hierbij kunnen helpen.

De programma's die besproken worden zijn interessant voor zowel gebruikers van een hardware router als voor mensen die software routing gebruiken. Als je een hardware router heb waarop je geen bandbreedte gebruik kan regelen, kunt je alle clients in het netwerk voorzien van een programma dat de bandbreedte voor die computer limiteert. Heb je een netwerk met een computer die fungeert als router, dan kunt je een programma gebruiken dat alle netwerkverkeer voor alle clients regelt vanaf de router.

Bandbreedte verdelen onder Windows

Er bestaan verschillende manieren om bandbreedte te limiteren. Onder andere door datapakketjes die over een netwerk reizen te 'lezen' kan bepaald worden bij welk programma een bepaalde datastroom hoort, van welk ip adres en poort het afkomstig is of voor welk ip adres en poort het bestemd is. Zo is het mogelijk om netwerkverkeer te regelen (bandbreedte verdelen, limiet instellen, etc) op basis van bijvoorbeeld ip adres. Voor Windows zijn programma's beschikbaar waarmee je via een simpele grafische interface instellingen kan doen voor het netwerkverkeer.

Sygate Office Network

SygateSygate Office Network is een totaaloplossing voor het verdelen van je internetverbinding én het instellen van bandbreedteregels voor het gehele netwerk vanaf de router. Aangezien Sygate ook het routen van internetverbinding regelt (met NAT) kun je Sygate niet gebruiken in combinatie met Internet Connection Sharing van Windows. Sygate heeft een trial van het programma op de website staan. Sygate

Bandwidth Controller

bandwidth Bandwidth Controller is een klein en simpel, maar toch zeer krachtig programma. Het stelt je in staat om per netwerkkaart te bepalen hoeveel bytes/s er ontvangen en verzonden mogen worden. Door een protocol te specificeren (bijvoorbeeld tcp) krijg je meer opties, zoals source en destinations ip adressen. Bandwidth Contoller is een van de makkelijkste programma's om vanaf een router pc bandbreedte toe te wijzen aan netwerkcomputers en het kan in samenwerking met Internet Connection Sharing van Windows gebruikt worden. De trial is downloadbaar van de website: bandwidthcontroller.com

Bandwidth Controller regel toevoegen Bandbreedte

Stel je stelt op de router pc bovenstaande regel in voor de verbinding met het thuisnetwerk. Dan mag via deze verbinding maximaal 20 kilobyte per seconde naar ip adres 192.168.0.5 verstuurd worden via het TCP protocol. In feite betekent dit dat de computer met ip adres 192.168.0.5 maar met 20 kb/s kan downloaden via het TCP protocol. Om het downloadverkeer van een client te limiteren, moet je dus op de router computer aan de netwerkkaart voor het interne netwerk vertellen dat hij naar (bijvoorbeeld) ip adres 192.168.0.5 selchts een x aantal kb/s mag versturen. Je kan wanneer jeeen hardware router gebruikt Bandwidth Controller ook installeren op elke netwerkcomputer en op de netwerkcomputers zelf de beperking instellen.

Netlimiter

netlimiterNetlimiter kan op een computer per applicatie het bandbreedteverbruik (up en down) begrenzen. Zo kan je gemakkelijk bijvoorbeeld het bandbreedte verbruike limiteren van filesharing programma's zoals Kazaa of Emule, zodat je andere mensen op het netwerk niet of minder hindert met je down- of uploadverkeer. Je kan een trial downloaden van Netlimiter op de website: netlimiter .com/

netlimiter