Inhoud

Bestanden delen met Windows XP

In dit artikel bespreek ikbestanden delenmet Windows XP Pro en/of Home. Het mag duidelijk zijn dat bestanden delen met andere netwerkcomputers erg handig en leuk kan zijn. Zo kun je met meerdere personen aan een project werken, of je kunt over een thuisnetwerk muziek- en videobestanden delen. Als je netwerkverbinding snel genoeg is (en dat is tegenwoordig altijd zo), kan je zelfs over het netwerk muziek of filmbestanden afspelen, zodat je de bestanden niet eens naar je eigen computer hoeft te verhuizen. Ideaal.

Methodes van bestanden delen

Er zijn twee methodes om bestanden te delen in Windows XP. Ten eerste is dat bestanden delen met behulp van'eenvoudig bestanden delen'(simple file sharing). Dit is een methode waarbij je (simpel) een map of schijf kan delen voor alle leden van de werkgroep waar de computer lid van is. Ten tweede is er de 'klassieke'methode van bestanden delen, waarbij je met behulp van een Access Control List (ACL) specifieke gebruikers met een wachtwoord toegang geeft verleent tot mappen en schijven. Het ligt voor de hand dat de methode waarbij een ACL gebruikt wordt veiliger is dan simple file sharing. Bij Windows XP professional heb je de keuze, echter, Windows XP home beschikt alleen over Simple File Sharing. Dit artikel gaat over Simple File Sharing.

Eenvoudig bestanden delen

Bestanden delen met 'eenvoudig bestanden delen' is zoals de naam al doet vermoeden vrij eenvoudig. Gelukkig maar, want de meesten willen zo snel mogelijk bestanden delen en daarnaast zo min mogelijk gedoe met gebruikers en wachtwoorden. Ik wijs je er als schrijver daarom bij deze voor de laatste keer op dat het openstellen van jouw bestanden zonder wachtwoord een veiligheidsrisico met zich meebrengt. Als je goed beschermd bent tegen aanvallen vanaf internet en je vertrouwt de mensen op je netwerk, volg dan onderstaande stappen om bestanden delen in te stellen.

 1. Eenvoudig bestanden delen staat standaard aan in Windows XP. Wil je het voor de zekerheid checken, ga dan naar "my computer" (deze computer) en kies bovenaan het scherm tools > folder options (extra > mapopties). Onder het tabblad 'weergave' (view) vind je een lijst. Helemaal onderaan die lijst vind je de optie om eenvoudig bestanden delen aan te zetten. Vink hem aan als dat nog niet zo is.
 2. Om anderen toegang te geven tot jouw bestanden als ze eenmaal gedeeld zijn moeten de computers wel in dezelfde werkgroep zitten. Bij start > instellingen > configuratiescherm > systeem > tabblad netwerkidentificatie (computer name) kun je via de knop 'eigenschappen' (change) een werkgroepnaam opgeven voor de computer. Zorg dus dat de computers waarmee je bestanden wil delen bij dezelde werkgroep horen. netwerkidentificatie
 3. Nu moet je Windows vertellen dat je gebruik wil gaan maken van de functionaliteit om bestanden te delen met de andere werkgroepcomputers.
  1. Ga naar het start > instellingen > configuratiescherm > netwerkverbindingen
  2. Dubbelklik op de juiste netwerkverbinding (degene die jouw computer verbindt met het netwerk waarmee je bestanden wil delen)
  3. Klik nu op de eigenschappen knop (engels: properties)
  4. In het menu dat nu verschijnt vind je een lijstje. Zoek "bestanden en printers delen voor Microsoft netwerken" op en zet er een vinkje voor.
  5. Klik op OK. De bestanden en printers delen functie is nu ingeschakeld. bestanden
 4. Nu moet je aangeven welke mappen of schijven je wil delen met de werkgroep. Dit doe je door op een map of schijf te gaan staan (via my computer/deze computer). Rechtermuisklik op de map of schijf van jouw keuze en kies "eigenschappen". map
 5. In het menu wat je nu krijgt kan je onder het tabblad 'delen' aangeven dat je de map of schijf wil delen. Je vinkt hiervoor de 'delen' optie aan en je kan eventueel een naam opgeven. De naam die je opgeeft is de naam die andere netwerkcomputers in de werkgroep zullen zien als ze op jouw computer kijken. Let op: Als je voor het eerst bestanden gaat delen dan moet je waarschijnlijk nog een extra stap doorlopen. Onder het tabblad 'delen' moet je aanklikken dat je bestanden delen wil activeren. Windows geeft hierop een veiligheidswaarschuwing.

Zo, dat is gebeurd. Je hebt als het goed is nu met succes een map of schijf gedeeld. Let op! Het delen van een hele schijf raad ik absoluut af. Het is veel veiliger om alleen de nodige mappen te delen in plaats van je hele schijf.

Gedeelde bestanden op een andere netwerkcomputer bekijken

Nu je een map of schijf gedeeld hebt moet je testen of je deze ook werkelijk kan bereiken vanaf een andere computer. Hiervoor zijn verschillende methoden.
 1. De Windows netwerkverkenner
 2. Via de adresbalk op ip adres
 3. Via de adresbalk op naam

De Windows netwerkverkenner.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik ben persoonlijk niet zo'n fan van de netwerkverkenner van Windows. Hij is vaak erg traag. Om met de netwerkverkenner gedeelde mappen en schijven in een werkgroep te vinden doe je het volgende: - Ga naar netwerkvebindingen en kies "Mijn netwerklocaties" (My network places") - Kies "view workgroup computers" (Bekijk werkgroep computers?). Je vindt nu een overzicht van de computers die bereikbaar zijn.

Mijn favoriete manier om een computer te benaderen is op ip adres. Let wel, dit is natuurlijk alleen handig wanneer de computers op het netwerk een vast ip adres hebben. - Ga naar de Windows verkenner (Deze computer) - Type in de adresbalk: \\\192.168.0.11 als je de computer met ip adres 192.168.0.11 wil bezoeken. - De methode hierboven kan je ook met de computernaam doen. Zo dus: \\\computernaam

Bestanden delen problemen oplossen

Help, het werkt niet. Nog even een korte checklist om eventuele problemen met bestanden delen te lijf te gaan:
 1. Kan je de andere computer pingen?. Als het niet kan, dan is er iets mis met de verbinding. Check netwerkhardware en zet eventuele firewalls even uit.
 2. Staan de computers wel in dezelfde werkgroep?
 3. Staat op de host computer "bestanden en printers delen voor microsoft netwerken" aan?
 4. Staat op de client computer "client for microsoft networks" aan?