Inhoud

Computer beheren op afstand

Je wil met al je computers spelen, maar je kan maar op een plek tegelijk zijn. Een probleem dat tegenwoordig niet alleen de computernerd bezig houdt. Er zijn diverse mogelijkheden voor het op afstand beheren van een computer. Deze variëren van een tekst-gebaseerde console om op afstand commando's in te voeren tot het compleet overnemen van een pc, met beeld, geluid, muis en toetsenbord. Hieronder staat een aantal populaire manieren van 'remote management' voor Linux en Windows op een rij.

Telnet

Telnet is een protocol om via het TCP/IP protocol (bijvoorbeeld via internet) op een andere computer in te loggen. Het is een van de oudste toepassingen van het internet. Via een tekstgebaseerde console kun je commando's invoeren die op de computer op afstand uitgevoerd worden. Je kunt via telnet een computer volledig op afstand besturen via de console. Telnet zit onder andere in Windows XP en Windows 2000, maar uiteraard ook in Linux. Je kunt tegenwoordig wordt vaker SSH, de opvolger van telnet gebruikt, omdat dat een stuk veiliger is.

SSH - Secure Shell

SSH is een protocol waarbij informatie versleuteld verzonden wordt. Het is zeker onder Linux gebruikers een van de populairste vormen van beheer op afstand. SSH kan ook optreden als tunnel voor een ander protocol. Zo kan bijvoorbeeld X Windows getunneld worden, een systeem waarmee een grafische verbinding tussen twee computers kan worden opgezet. Putty is de populairste SSH/Telnet client voor Windows.

putty

Terminal Services

Terminal Services is een component van Windows server versies (Windows 2000 Server, Windows Server 2003, etc). Het stelt gebruikers in staat om de server op afstand te beheren. Hierbij kan de server overgenomen worden alsof je er recht voor zat. Je ziet de volledige grafische omgeving op je eigen monitor en je bestuurt de server met je muis en toetsenbord.

Windows XP Professional heeft ook Terminal Services technolgie aan boord in de vorm vanRemote Assistance(hulp op afstand) enRemote Desktop(extern bureaublad). Daardoor kan ook een Windows XP Professional computer overgenomen worden op afstand.

Via Remote Assistance kun je hulp van een vriend inroepen of juist verlenen. Hierbij kan de desktop van de gebruiker overgenomen worden en de computer wordt op afstand bediend met behulp van de muis en het toetsenbord. Lees meer bij Microsoft over hulp op afstand.

Remote Desktop (extern bureaublad) stelt een gebruiker in staat om zijn/haar Windows XP Professional (géén Home) computer volledig op afstand te beheren. Erg makkelijk als je een dagje thuis werkt en je moet bij je computer op werk. Hieronder staat hoe je een 'extern bureaublad' sessie opstart

Computer overnemen met Remote Desktop

  1. Op de computer die overgenomen gaat worden moet ingesteld zijn dat de computer overgenomen mag worden. Ga in Windows XP Professional naar startmenu > instellingen > configuratiescherm > systeem. In het systeem raampje kies je vervolgens het "verbindingen van buitenaf" tabblad ("remote" in het engels). hulp Om toe te staan dat de computer overgenomen wordt door een andere computer vink je "allow users to connect remotely to this computer" ("gebruikers mogen een externe verbinding met deze computer maken").
  2. Om deze computer straks over te nemen moet je het ip adres weten. Dit kan met behulp van het ipconfig commando.Schrijf het ip adres even op. Je hebt het straks nodig om de Windows XP Professional computer op afstand te beheren.
  3. Om deze computer straks over te nemen moet er een gebruikersaccount aanwezig zijn dat bij voorkeur voorzien is van een wachtwoord (ivm veiligheid). Ga naar start > instellingen > gebruikersaccounts en voorzie je eigen account evt van een wachtwoord.
  4. Firewalls kunnen roet in het eten gooien als je gaat proberen te verbinden met de Windows XP Professional computer. Zet hem tijdelijk even uit, maar ook echt tijdelijk! In de remote desktop faqvan Microsoft staat hoe de firewall van Windows XP omgaat met remote desktop verbindingen.
  5. Je kunt nu achter een andere computer kruipen en proberen de Windows XP Professional computer over te nemen. Deze 'andere computer' hoeft niet per se een Windows XP Professional computer te zijn. Windows XP Professional en Home editie hebben standaard de Remote Desktop client in huis, maar er bestaat een remote desktop client voor alle Windows versies. Je kunt als je een andere versie van Windows hebt bij Microsoft de client software downloaden. (Er zijn ook clients beschikbaar voor Mac en Linux, zie de volgende pagina). In Windows XP (Pro of Home) ga je naar start > programma's > (bureau)accessoires > communicatie > verbinding met extern bureaublad. Er verschijnt een boxje met een invulveld. Klik op de "opties" knop voor meer opties. verbinding In hetcomputer veld moet het ip adres van de Windows XP Professional comuter komen dat je in stap 2 hebt opgeschreven. In hetuser name (gebruikersnaam) veld komt de gebruikersnaam van het Windows account (stap 3) In hetpassword (wachtwoord) veld komt het wachtwoord van het Windows account (stap 3) Als je niet met een domein werkt kun je hedomain veld leeg laten. Klik op "connect" (verbinden) en als het goed is verschijnt dan het beeld van de Windows XP Professional op je monitor.

Nota bene: Als de Windows XP Professional computer in een netwerk staat, dan kan die computer niet direct via internet worden overgenomen. Je zult eerst de router moeten vertellen dat binnenkomend verkeer voor Remote Desktop doorgestuurd moet worden naar de Windows XP computer. Met andere woorden, de betrokken poorten moeten geforward worden. In het port forwarden artikel lees je hoe.

RealVNC

RealVNC is een erg populaire toepassing die zowel op Linux als Windows gebruikt wordt. RealVNC is een gratis downloadbaar programma dat uit een client en een server (host) gedeelte bestaat. Door de server in te stellen zorg je ervoor dat anderen jouw computer kunnen overnemen. Met het client gedeelte kun jij een computer op afstand beheren. Ook met RealVNC kun je de volledige grafische omgeving overnemen en je beheert de computer op afstand met muis en toetstenbord. Een aanrader wat mij betreft. Ik gebruik het zelf regelmatig om vanaf werk mijn computer thuis over te nemen.

Meer informatie

Meer informatie over beheer op afstand met Linux (Telnet en SSH)

Microsoft over extern bureaublad (remote desktop) In dit artikel vind je algemene informatie over de extern bureaublad functie in Windows XP Professional.

Realvnc De thuisbasis van een van de populairste tools voor beheer op afstand. Je kunt hier Realvnc ook gratis downloaden.

RDesktop RDesktop is een client voor Linux om te verbinden met (bijvoorbeeld) een Windows XP Professional computer die remote desktop draait.

Apple Remote Desktop Een remote desktop client voor Apple besturingssystemen.