Inhoud

Een draadloos netwerk beveiligen, hoe doe ik dat?

Sommige mensen laten beveilging helemaal achterwege als ze een draadloos netwerk aanleggen. Het is ook erg gemakkelijk om de benodigde apparatuur te kopen, aan te sluiten, de schakelaar over te halen en vanaf dan de hele buurt te laten profiteren van je internetverbinding.

WEP, WPA, MAC adressen en encrypte, het zijn termen die weinig mensen direct begrijpen of willen begrijpen. Toch is het handig om eventjes de beveiliging aan te zetten. Je voorkomt ermee dat de buren (of vreemden) gebruik maken van je internetverbinding. In het meest positieve geval merk je daar weinig van. In het minst positieve geval haalt de buurman gigabytes aan troep binnen over jouw verbinding. 

Dit artikel helpt je een handje door uitleg te geven over draadloze beveiliging en door te laten zien hoe je een draadloos netwerk moet beveiligen.

Draadloos netwerk router

Mijn Linksys WRT54G

 

Ik gebruik in dit artikel de Linksys WRT54G om het beveiligen van een draadloos netwerk te demonstretren. Dit artikel is echter ook nuttig voor mensen die een andere router gebruiken. Je zult op jouw router dezelfde beveiligingsopties aantreffen als op de Linksys in dit artikel. Hooguit heb je wat meer encryptievormen om uit te kiezen.

Lezers met een ander type router zullen misschien wel even moeten zoeken waar in de router ze de instellingen kunnen doen die in dit artikel voor de Linksys WRT54G beschreven staan.