Inhoud

MAC adressen filteren

MAC adressen filteren is een beveiligingsmethode die vaak in combinatie met encryptie gebruikt wordt. Een MAC adres (ook wel 'hardware adres' of 'fysiek adres' genoemd) is een ingebakken adres dat uniek is voor elk netwerkapparaat. Het MAC adres is een hexadecimale code van twaalf tekens, bijvoorbeeld 00-C0-26-A9-42-F7. Deze code kan gebruikt worden om toegang tot het netwerk toe te zeggen of juist te blokkeren. In feite is het erg gemakkelijk.

  1. Ga via je browser naar je router (type 192.168.1.1 in de adresbalk in geval van de WRT54G).
  2. Ga naar de pagina Wireless > Wireless MAC filter en zet Wireless MAC Filter op 'enable'. MAC
  3. Je kunt nu kiezen tussen Prevent en Permit only. Als je prevent kiest dan kun je in de Mac filter lijst MAC adressen invullen die géén toegang tot het netwerk mogen hebben. Je gaat er dan vanuit dat iedereen mag verbinden, behalve de MAC adressen die jij opgeeft. Kies je voor Permit only, dan worden alléén de MAC adressen die jij invult toegelaten op het netwerk. Zo kun je dus per computer toegang verlenen.
  4. Vul in de MAC filter lijst de MAC adressen in die je wilt blokkeren of juist toegang verlenen.

Hoe vind ik het MAC adres van mijn netwerkkaart(en)?

Ga in Windows XP 0f 2000 naar Start > Run (uitvoeren) > type 'cmd' > type 'ipconfig /all' in de prompt. Het MAC adres staat in het lijstje achter 'physical address' of 'fysiek adres'.

MAC adressen filteren is een beveiliging die vaak bovenop encryptie gebruikt wordt. Een combinatie van WPA TKIP met MAC adres filters is voor de thuisgebruiker een zéér degelijke beveiliging.