Inhoud

Draadloos is (relatief) kwetsbaar

De toegang tot een draadloos netwerk verloopt via een wireless access point (ook wel WAP of AP). Binnen het bereik van het wireless access point kan een apparaat dat voorzien is van een draadloze netwerkkaart toegang krijgen tot het draadloze netwerk.Voor een thuisgebruiker betekent dit dat de buren of voorbijgangers toegang kunnen krijgen tot het draadloze netwerk.

Er zijn mensen die actief rondrijden of op zoek naar onbeveiligde draadloze netwerken. Zulke mensen worden onder computer geeks 'war drivers' genoemd. Vaak gaat het om onschuldig internetgebruik, maar vooral organisaties die met gevoelige informatie werken moet ook oppassen voor mensen met minder nobele motieven.

Als thuisgebruiker moet je zelf bepalen of je een draadloos netwerk wil beveiligen en met welk beveiligingstype (later meer hierover). Laat je het netwerk volledig open, dan zullen omwonenden dit snel merken, omdat hun draadloze netwerkkaarten het signaal van jouw draadloze router of AP kunnen ontvangen en ze zullen zien dat het onbeveiligd is. Het is dan een kwestie van twee muisklikken voordat ze op jouw internetverbinding surfen.

Onbeveiligd netwerk

Een open, ofwel onbeveiligd netwerk in Windows 7

 

Naast alleen surfen kan een ongewenste bezoeker ook toegang proberen te krijgen tot persoonlijke gegevens die door de lucht vliegen terwijl je aan het internetten bent. De kans dat er zo iemand voor je huis gaat staan (in plaats van in een druk bezocht internetcafe met onbeveiligd internet) is natuurlijk gering, maar de mogelijkheid bestaat en het is goed om te weten waar je aan toe bent.

Op de volgende pagina's ga ik in op de meest voorkomende vormen van het beveiligen van een draadloos netwerk. Hiervoor doen we instellingen op de draadloze netwerkrouter (Linksys WRT54G) en op de netwerkcomputers.