Inhoud

WEP encryptie instellen

Bij WEP encryptie wordt een 64 bits of een 128 bits sleutel gebruikt. Het instellen van WEP kan nogal verwarrend zijn. Daarom eerst een paar weetjes:

 • 40 bits en 64 bits betekenen hetzelfde. WEP gebruikt een initialization vector (IV) van 24 bits. Dit is een stuk van de sleutel die niet door de gebruiker verzonnen wordt. De ene fabrikant zet 40 bits (64 - 24) in zijn router, de andere 64 bits. Hetzelfde geldt voor 128 bit en 104 bit.
 • Netwerkkaarten die 128 bits WEP encryptie ondersteunen kunnen samenwerken met netwerkkaarten die een 64 bits sleutel gebruiken, mits de 128 bits kaarten ook 64 bits encryptie ondersteunen.
 • WEP sleutels kunnen verschillende vormen hebben: ASCII of hexadecimaal.

WEP encryptie instellen op de router

In de WRT54G router van Linksys zie je bij Wireless > Wireless Security de verschillende beveiligingsmogelijkheden. Je kunt hier onder andere WEP encryptie instellen. WEP Je kunt in de Linksys router zelf een WEP sleutel genereren om je netwerk mee te beveiligen. Hieronder staat hoe. Het is echter eerst van belang dat je het SSID van het draadloze netwerk weet, omdat je dat zo nodig hebt om weer te verbinden na het instellen van WEP. Het SSID is de naam van het netwerk. Je vindt het in de Linksys WRT54G bij Wireless > Basic Wireless Settings. Schrijf het even op of onthoud het. In het geval van ons voorbeeld is het SSID "kazam". Je kunt nu met WEP aan de slag.

 1. Je voert eerst een zinnetje naar keuze in, de passphrase. Dit zinnetje heeft verder geen betekenis, het wordt alleen gebruikt om een een sleutel mee te genereren. Klik op 'generate' en er verschijnen 4 sleutels. Je kunt kiezen tussen 64 bits en 128 bits WEP. Hoe groter de sleutel hoe veiliger, dus ik heb in het voorbeeld 128 bits gebruikt.
 2. Copy-paste de eerste sleutel voor het gemak even naar een tekstbestandje (even Notepad openen) of schrijf hem op, want je hebt hem zo weer nodig.
 3. Klik op 'save settings' om de instellingen te bewaren.

Note bene: de verbinding zal nu verbroken worden door de router. Je hebt immers niet de juiste netwerksleutel op je computer ingesteld, dus je krijgt geen verbinding met de router meer. Met andere woorden: het draadloos netwerk beveiligen is in elk geval gelukt. Nu nog zorgen dat je er zelf weer op komt.

WEP encryptie instellen op je computer of ander apparaat

Nu is het zaak om de computer of je telefoon of tablet zo in te stellen dat-ie gebruik maakt van WEP encryptie en de juiste netwerksleutel. We doen dat hier in Windows XP met service pack 2, maar de procedure is onafhankelijk van het apparaat of besturingssysteem dat je gebruikt. 

 1. Ga naar Start > Settings > Network Connections
 2. Dubbelklik op de draadloze verbinding (wireless network connection). Als het goed is zie je nu het menu met de beschikbare draadloze netwerken. In de afbeelding hieronder is 'kazam' het netwerk in kwestie.

  Overzicht
 3. Klik op 'change advanced settings' linksonder in het raampje. Je krijgt nu een raampje met de eigenschappen van de draadloze verbinding. Ga naar het tabblad 'Wireless Networks'. De netwerkverbinding waarbij je nu WEP wil instellen kan voorzien zijn van een rood kruisje. Selecteer de juiste netwerkverbinding en kies 'properties' (eigenschappen).
 4. Je ziet nu het scherm waar je encryptie voor het netwerk kan instellen. Bij Windows XP met Service Pack 2 ziet het er zo uit Het juiste SSID staat als het goed is al ingevuld. Kies bij network authentication 'Open'. Kies bij Data encryption 'WEP'. In de twee lange velden kun je de netwerksleutel kwijt. Key index mag op 1 blijven staan. 'The key is provided to me automatically' moet uit staan en de onderste optie voor het opzetten van een ad-hoc verbinding moet ook uit staan.
 5. Als dit ingesteld is klik je op OK. Als het goed is kun je nu verbinden met de router en heb je een met WEP beveiligde verbinding.

Tip: soms wil het niet in een keer lukken om te verbinden. Ik kwam erachter dat het soms helpt om de verbinding even helemaal te verwijderen en daarna opnieuw aan te maken. Je kunt dit doen in het bovenstaand raampje bij stap 3.

Opmerking: je hoeft deze instellingen niet per sé via de ingebouwde software van Windows te doen. Elke draadloze netwerkkaart die ik ken wordt geleverd met eigen software voor het beheren van verbindingen. Of je dit via Windows doet of via andere software, zoals die van de fabrikant, is aan jou. De principes en instellingen zijn in beide gevallen gelijk.