Inhoud

Internet delen met Windows XP

Internet delenmet Windows Internet Connection Sharing (ICS) is een populaire oplossing voor het delen van een kabel of ADSL internetverbinding. Een computer met ICS kan zijn internetverbinding delen met een andere computer of met een netwerk. De computer die internet gaat delen beschikt daartoe over twee netwerkverbindingen: de internetverbinding en een verbinding met een andere computer of netwerk

In dit artikel leer je internet delen op een netwerkmet behulp van Windows ICS. De voorbeelden in dit artikel komen uit Windows XP professional. Ze zijn echter grotendeels ook van toepassing op andere Windows versies, omdat de principes en instellingen algemeen gelden. Het is handig als je al een werkend netwerk hebt liggen. Zie het artikel Een netwerk aanleggen als je nog geen netwerk hebt.

Op deze en de volgende pagina vind je achtergrondinformatie over internet delen, IP adressen en het TCP/IP protocol. Als je haast hebt begin je op pagina 3; Netwerk clients instellen.

Waarom internet delen?

Op internet heeft elke computer een uniek 'IP adres' dat hem in staat stelt met andere computers op internet te communiceren. Het IP adres dat je gebruikt om mee te internetten wordt toegewezen door de internet provider zodra de modem aan gezet wordt of op het moment dat er ingebeld wordt. Een IP adres moet altijd uniek zijn op een netwerk, anders ontstaan er conflicten bij het afleveren van informatie. De internet provider heeft een collectie unieke ip adressen die uitgedeeld worden aan gebruikers. Op het moment dat jouw modem contact maakt met de provider krijg je één van deze adressen toegewezen. Je krijgt een IP adres uit de zogeheten 'IP pool' van de provider.

Bij een internetaansluiting krijg je meestal (particulieren altijd) maar één uniek IP adres tot je beschikking en niet eens altijd hetzelfde. Als je de internetverbinding wil delen met een netwerk van computers, dan zul je met meerdere computers tegelijk van het ene internet IP adres gebruik moeten maken. Je kunt dit 'probleem' verhelpen door een netwerk aan te leggen met speciale lokale netwerkadressen. Deze zijn alleen voor 'lokale' netwerken (LANs) en worden niet op internet gebruikt. Bovendien zijn ze niet zichtbaar op internet.

Internet

Eenroutingprogramma zoals ICS regelt het verkeer tussen de IP adressen in het lokale netwerk en IP adressen op het internet. De computer met ICS beschikt zoals eerder gezegd over twee netwerkverbindingen. De computer beschikt daarom ook over 2 ip adressen. Het eerste ip adres is het unieke ip adres van de provider dat op internet zichtbaar is, het tweede ip adres is het lokale netwerkadres. Het routingprogramma ICS kan het verkeer regelen tussen deze twee ip adressen, waardoor communicatie tussen het lokale netwerk en internet mogelijk wordt.