Inhoud

Netwerk clients instellen

Hieronder staan de (TCP/IP) instellingen voor de clients in het netwerk. Dit zijn alle computers, behalve de router computer met ICS. Elke netwerkcomputer moet de juiste TCP/IP gegevens hebben om deel te kunnen nemen in het netwerk.

Ga naar start > settings > control panel en kies 'network connections'. Dubbelklik op de netwerkverbinding en kies 'properties'. In het properties scherm scroll je omlaag in de lijst en dubbelklik je onderaan op 'Internet Protocol (TCP/IP)'.

Als je de vorige pagina gelezen hebt weet je dat je kunt kiezen of je zelf de TCP/IP instellingen invult of dat je die laat toewijzen door DHCP. Wil je dat een client alle TCP/IP informatie automatisch krijgt toegewezen door de router computer, kies dan 'Obtain an IP address automatically' en 'Obtain DNS server address automatically' bij de TCP/IP instellingen van de netwerkverbinding. Je kunt de rest van deze pagina dan overslaan. Wil je het handmatig doen, lees dan verder.

tcp/ip

IP adresElke client krijgt een uniek ip adres: 192.168.0.x, waarbij x 2 t/m 254 kan zijn. Je kunt zelf kiezen welke adressen je neemt. 192.168.0.2, 196.168.0.3, etc ligt voor de hand.

SubnetmaskerHet subnetmasker moet op alle netwerk clients op 255.255.255.0 staan.

Standaard gatewayBij standaard gateway moet het ip adres van de 'internet gateway' ingevuld worden, ofwel het IP van de router computer. Windows XP zet bij het delen van een internetverbinding het lokale ip adres van de router automatisch op 192.168.0.1. Dit is dus het standaard gateway adres dat op de clients ingevuld moet worden.

DNS adressenDit zijn de adressen van de DNS servers bij je provider. Deze staan waarschijnlijk op de site van je internetprovider of in een aanmeldbrief. Je kunt zelf echter ook op elk moment zien van welke DNS adressen jouw computer gebruik maakt. Open een command prompt (start > run/uitvoeren > type 'cmd') en type het commando 'ipconfig /all'. Onderaan in de lijst vind je de DNS server(s).