Inhoud

TCP/IP in een thuisnetwerk

Om internet te delen op een netwerk gebruik je een router. Routers heb je in vele verschillende soorten en maten. Het belangrijkste onderscheid is misschien wel dat tussen een hardware en een software router. Een hardware router is een speciaal apparaat om mee te routen. Een software router is een computer die uitgerust is met routing software. Windows XP heeft een ingebouwd routing programma dat toepasselijk 'Internet Connection Sharing' is genoemd. Je kunt met een Windows XP computer direct een internetverbinding delen met een netwerk. Voordat je ICS activeert is het handig om wat te weten van de TCP/IP instellingen.

TCP/IP

TransmissionControlProtocol/InternetProtocol is een verzameling van protocollen die het verzenden van data over het internet mogelijk maakt. Onder andere HTTP en FTP zijn gebasseerd op TCP/IP. TCP/IP is een mechanisme dat data leest, in pakketjes verdeelt en verstuurt. Daarnaast kijkt het ook nog of pakketjes goed op hun bestemming zijn aangekomen en het stuurt pakketjes opnieuw als dat niet het geval is. TCP/IP vormt de basis van het internet en is wereldwijd het meest gebruikte netwerkprotocol. Het TCP/IP protocol is 'routable'. Door informatie aan pakketjes toe te voegen kan een router nagaan van welke (netwerk)computer een datapakketje afkomstig is en voor welke hij bestemd is. Dit maakt TCP/IP geschikt voor het delen van een internetverbinding.

Wil je internet delen op een netwerk, dan moet op alle pc's het TCP/IP protocol geïnstalleerd zijn. Bij Windows XP, Windows 2000 en Windows Me en Windows 98SE is TCP/IP standaard aanwezig.

TCP/IP en Windows ICS

Zoals eerder gezegd worden op het lokale netwerk speciale ip adressen gebruikt. Welke ip adressen dat mogen zijn is vastgesteld door 'the Internet Assigned Numbers Autority' (IANA).

The Internet Assigned Numbers Authority (IANA) has reserved the following three blocks of the IP address space for private internets: 10.0.0.0 - 10.255.255.255 (10/8 prefix) 172.16.0.0 - 172.31.255.255 (172.16/12 prefix) 192.168.0.0 - 192.168.255.255 (192.168/16 prefix) Bron: iana.org

Windows ICS dwingt het gebruik van de range 192.168.0.x af. De verbinding met het lokale netwerk op de computer met ICS krijgt automatisch 192.168.0.1 toegewezen door Windows. Voor de netwerkcomputers moet je daarom adressen van 192.168.0.2 tot en met 192.168.0.254 gebruiken.

TCP/IP zelf instellen of DHCP

DHCP staat voor Dynamic Host Configuration Protocol. Dat klinkt ingewikkeld, maar is eigenlijk erg simpel. Als een netwerkcomputer gebruik wil maken van een netwerkverbinding (om bijvoorbeeld internet te ontvangen) moet-ie een ip adres, een subnetmasker, een default gateway en DNS adressen weten. Kortom, de TCP/IP gegevens moeten bekend zijn. Je kunt deze zelf op elke netwerkcomputer invullen, maar je kunt ze ook automatisch door de router laten toekennen. Dat automatisch toekennen gaat met behulp van DHCP. ICS fungeert naast router ook als DHCP server. Je laat een netwerkcomputer gebruik maken van DHCP door simpelweg 'Obtain an IP address automatically' en 'Obtain DNS server address automatically' te selecteren bij de TCP/IP instellingen van een netwerkverbding. Op de volgende pagina gaan we in op de werkelijke instellingen.